Villa Söderås – nu i radio

Villa Söderås fotograferad i juli 2019. Läsarbild.
Lidingö25 januari 2024 kl 04.383

Det har varit tyst länge om Villa Söderås. Spekulationerna har ebbat ut och Lidingöborna tycks ha accepterat att ingenting händer. Men nyfikenheten kommer att väckas när Svenska Dagbladets dokumentärpodd Blenda nu drar igång. ”Lyxvillans hemlighet” i 4 avsnitt handlar inte bara om turerna kring Söderås; den handlar lika mycket om den mystiske ägaren Johan Lundberg. Vem är han och vad vill han egentligen med Söderås?

Journalisterna Lars Berge och Adam Svanell har under ett års tid jagat Johan Lundberg för en intervju och till slut lyckades de med det som ingen annan gjort på 30 år. De fick träffa honom på en exklusiv klubb i London. Varför gick han egentligen med på att träffa journalisterna?

­­­– Jag vill berätta min story om Söderås eftersom det varit en del felaktiga skriverier, säger han. Att fixa till gamla hus har alltid varit en passion hos mig och när det dök upp en annons i Dagens industri köpte jag huset, säger Johan Lundberg som köpte fastigheten osedd.

Han menar att huset var i mycket dålig kondition när han köpte det och att man i princip bara behållit ytterväggarna. De höga jordvallarna anlades för att ta ett helhetsgrepp på tomten som i hans tycke var eländig. Johan Lundberg tycker själv att relationerna med Lidingö stad fungerat bra och att man bland annat fick tillåtelse att byta tak utan problem. Lidingöborna har han dock inte mycket till övers för.

– Lidingö är som en enda stor syjunta. Vi har köpt en fastighet som vi restaurerat till ett unikt objekt. Det är allt. Vi förhandlar med flera parter om försäljning men vi har som princip att aldrig prata om våra affärer, säger han vidare.

Hur länge Villa Söderås kommer att ligga tyst och tom återstår att se. Prislappen är fortfarande 380 miljoner kronor.

I podden medverkar bland andra Lidingöcenterns gruppledare Gabor Sebastiani.

Första avsnittet kan man höra där poddar finns. För att kunna lyssna på hela serien måste man vara prenumerant på Svenska Dagbladet. 

Kommentarer

  1. Låter som att de intervjuade Donald Trump. Samma personlighetsstörning. Jag betvivlar att den där karln har rent mjöl i påsen.
    Jag har varit där på Söderås redan som barn. Och tills alldeles innan katastrofen. Det var inte i dåligt skick. Och tomten var underbar. Vad de gjort med tomten är oförlåtligt. Och de skyldiga skulle inte få slippa undan.

  2. Fruktansvärt att höra den cyniske ägaren Johan Lundberg, för vilken allt bara handlar om pengar, pengar, pengar. Lidingöbor som älskade sitt Söderås betraktade han som en patetisk syjunta. Jag älskade att gå strandpromenaden på Elfvik, förbi den vackra villan och trädgården, och sörjer nu vid åsynen av det hemska fort som nu står där.

    1. Ja, och där voro ju rader av fruktträd mot vattnet ned. Som jag uppfattade det var många av dessa på stadens mark? Och även så de lindar som man tydligen påstod ”inte visste var utom tomtens gräns.” För mig är det märkligt att detta fått passera. Kunde man inte ha krävt att tomtägaren fått köpa stora träd att återplantera?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *