Villa Söderås ägare har hamnat i corona-kris

Villa Söderås fotograferad av en läsare i december 2019.
Lidingö30 april 2020 kl 07.423

Ägaren till Villa Söderås vill vänta med att betala sina låneräntor fram till augusti 2021. Det skriver nättidningen Realtid.se. Men ägarbolaget, NCP Nordic AB, menar att det ännu inte föreligger någon akut likviditetskris. De som lånat ut pengar i form av obligationslån, kan dock få vänta på utdelning på sina investeringar.

Enligt uppgift ska mäklarfirman Skeppsholmen/Sotheby’s ha fått Söderås till försäljning, men vill inte kommentera huruvida fastigheten ligger ute eller inte.

Bolaget NCP Nordic AB, som bland annat äger Villa Söderås, har i flera omgångar sedan 2018 givit ut obligationer i olika omgångar till ett värde av drygt 400 miljoner kronor, nu senast i början av 2020 med 38 miljoner kronor. Men den pågående corona-krisen gör att verksamheten på fastighetsmarknaden stannat av och nu kan de som lånat ut pengar till bolaget tvingas vänta på sina utdelningar. Enligt Realtid.se förfaller också ett lån i juni till Danske Bank på 253 miljoner kronor. Det lånet rör dock ett annat fastighetsprojekt.

Carl-Johan Lye, senior rådgivare vid NFF Nordic (ingår i samma bolagsgrupp som NCP Nordic) , kommenterar till Realtid.se: ” NCP har, som resten av Sverige och världen, påverkats negativt av den plötsliga pandemin. Bland annat har våra hyresgäster fått oväntade problem vilket i sin tur drabbar NCP.”

Till Fastighetstidningen. se säger Carl-Johan Lye: ”Huvudanledningen till framflytten av räntebetalningarna är att försäljningar och pågående förhandlingar med utländska intressenter har skjutits på framtiden på grund av det rådande läget med coronaviruset. Intresset kvarstår dock, men processen kommer att ta längre tid än beräknat.”

Investerarna ska nu rösta om de godkänner att deras utdelningar skjuts upp till nästa sommar. Röstningen ska vara klar senast den 7 maj.

Enligt Villa Söderås ägare var fastigheten klar för försäljning under andra kvartalet i år, men den riskerar nu att bli försenad. Ägarna säger i en kommentar till Realtid.se att intresset är stort men för närvarande kan spekulanter inte resa till Sverige. Fastigheten har värderats till 270 miljoner kronor enligt NCP Nordic AB. Om det finns köpare till det beloppet återstår dock att se. Vem som köper och hur fastigheten ska användas är oklart. I nu gällande detaljplan står att området får användas för institutionsändamål. Tidigare har det varit sjukhem och konferensanläggning på fastigheten, som inte får användas som privatbostad. Ansvarig mäklare på Skeppsholmens mäkleri säger ”vi kommenterar aldrig något av våra uppdrag, tack för samtalet”.

I styrelsen för både NCP Nordic AB och NFF Nordic sitter Johan Lundberg som styrelseordförande. Han har för närvarande 16 aktiva uppdrag i olika styrelser, företrädesvis inom fastighetsbranschen.

Kommentarer

  1. ”förhandlingar med utländska intressenter har skjutits på framtiden på grund av det rådande läget med coronaviruset. Intresset kvarstår dock, men processen kommer att ta längre tid än beräknat.”

    Detta var väl vad vi alla misstänkt hela tiden. Söderås skulle bli ett nytt ”Iranska.” Det finns nog ingen koppling men receptet är ju onekligen samma.

  2. nya Rinkeby kommer säkert att byggas där och flytta in, bye bye Lidingö 🙁

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *