Villa Kassman ska rustas upp till originalskick

Så här såg Slottet ut på 1930-talet. Idag helt förfallet.
Lidingö26 april 2021 kl 05.26

För en tid sedan såldes Villa Kassman, också kallat ”Slottet”, ute på Storholmen. Den nye ägaren avser att renovera huset till originalskick. Men han vill samtidigt bygga några komplementbyggnader nere vid stranden. Några byggrätter finns dock inte kvar på fastigheten.

Som tidningen MittI Lidingö har rapporterat, såldes Villa Kassman till Tobias Appelö, fastighetsutvecklare från Eskilstuna, för 22 miljoner kronor. Nu avser han att så snart huset blir tomt, påbörja en omfattande renovering. Till vad huset ska användas verkar än så länge inte vara helt klart.

– Det ska i första hand vara för privatpersoner eller företag att hyra; inte någon konferensanläggning eller ambassader, säger Tobias Appelö. Vi vill inte förvanska stället genom att bygga en massa nya bostäder. Men givetvis vill vi bygga nere vid vattnet på sjötomterna men det är något Lidingö stad har fått för sig att man inte får.

Tobias Appelö anser att Lidingö stad har agerat fel när man får många år sedan förklarade marken nere vid sjön för parkmark.

– Kommunen har tagit marken från de föregående ägarna och klassat den som parkmark. Det är helt felaktigt; vi kommer att begära ändring. Jag har varit i kontakt med advokater som säger sig aldrig ha sett något liknande agerande. Om kommunen tar i anspråk annans mark ska man lämna ersättning, säger Tobias Appelö.

– Men det är ju en gammal detaljplan och någon park har det inte blivit. Kommunen kommer nog att bli glad när vi sätter fart och börjar renovera och bevilja en ändring. Man kan ju inte hävda strandskydd på vår mark när alla andra fått bygga, menar Tobias Appelö. Vi kanske bygger en sjöbastu och möjlighet till några fler gästbäddar. Men det ska vara något som hör ihop med huvudbyggnaden.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Fredrik Vinstock (M) är försiktig positiv till affären.

– Jag hoppas det går bra för honom. Kan allmänheten få tillgång till den via någon form av öppen verksamhet, så ska det säkert kunna hanteras. Vi är positiva till att ändra planen om det behövs för att skydda och bevara byggnaden, säger han. Vår målsättning är att den ska rustas upp och finnas kvar.

Fredrik Vinstock (M) poängterar dock att det finns inte någon byggrätt kvar på fastigheten och majoriteten är tydlig med att man inte kommer att acceptera att byggnaden rivs.

- Vi har sagt till tidigare ägare att det inte är acceptabelt att ett hus står och förfaller på det här sättet. Jag utgår från att den nye ägaren har köpt fastigheten för att han ser värdet i den och vill att den ska bevaras.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *