Vi måste rädda föreningsgården i Larsberg

Debatt18 mars 2022 kl 05.059
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Jonas Lundgren (V), gruppledare i kommunfullmäktige
Sven-Erik Wånell (V), ersättare i utbildningsnämnden

Kommentarer

 1. Känns lite sorgligt att föreningslivet på Lidingö ska vara beroende av en källarlokal i Larsberg subventionerad av JM med risken för staden att hamna i en beroendeställning. Stadshusets sammanträdesrum står väl för det mesta tomma efter fem?

  1. Hej Tommy Wallén. Förstår att Du aldrig varit på Föreningsgården. Det är inte alls någon liten källarlokal i Larsberg. Den ligger dock i Larsberg direkt i gatuplanet med adress Larsbergstorget 9. Litet äldre lidingöbor minns nog att där låg gamla ICA – en ganska stor livsmedelshall.
   Gården är helt handikappanpassad och har utmärkta faciliteter – inte minst en cafeteria och en samlingssal som Lidingö Jazzklubb gör om till Jazzpub en gång i månaden. Kom och titta nu på torsdag (24/3). Och lyssna! Då gästas klubben av Old Boy Stompers som spelar en härlig medryckande dixilandjazz. I den fina lokalen har jazzkonserterna ibland lockat så många som 200 besökare. Men då är det knökfullt. Mer normalt är strax under hundra så det är minsann ingen ”liten källarlokal”. Vi får se hur många som kommer på torsdag. Pandemin har fortfarande effekt på publiktillströmningen!
   Hoppas vi ses på torsdag. Puben öppnar kl 18. Musik från 19.
   Ulf Norhammar

  2. Ett klarläggande. Det är inte fråga om en källarlokal utan lokalen ligger i gatuplan vid Larsbergstorg. Här låg tidigare en större ICA-butik vilken avvecklades när den nya byggnaden stod klar för ICA Kvantum. Del av den lokalen byggdes om till Föreningsgården för drygt 10 år sedan. I en annan del av den tidigare butikslokalen ligger nu ett GYM.

 2. Sorry att jag inte var uppdaterad. Mitt senaste besök på Föreningsården i Larsberg var som pingisspelande tonåring i slutet av sjuttiotalet med IFK Lidingö. Då låg föreningsgården i en källarlokal på Larsbergsvägen 7 med egen ingång från gatuplanet. Kanske dags för ett nytt besök 🙂

  1. Hej igen Tommy. Ja på 70-talet låg Föreningsgården på Larsbergsvägen 7. Då var det en helt kommunal verksamhet. Men när världen inklusive kommuner drabbades av ekonomikris i början av 90-talet beslöt Lidingö att lägga ned föreningsgården. Det blev ett ramaskri från föreningslivet, inte minst från bridgeklubbarna och pensionärsorganisationerna. Genom en strong insats från SPF-Lidingöskeppet lyckades fastighetsägaren John Mattson, Lidingö stad och det nybildade Föreningsrådet (ett förbund av ca 60 ideella föreningar) komma överens om en trojka-lösning för att driva gården vidare.
   Efter 20 år var det dock dags igen. Lidingö stad drog sig ur. Men John Mattson och Föreningsrådet fann en ny lösning. Nu ett tvåpartsförhållande och samtidig flytt till just nedlagda ICA-hallen vid Larsbergstorg. Ombyggnaden projekterades gemensamt av John Mattson och Föreningsrådet och finansierades av JM och Föreningsrådet. JM satsade överlägset mest men Föreningsrådet insats var minsann inte obetydlig. Dock hade rådet fått större delen av sin insats i bidrag från staten som har en särskild fond för investeringar i allmänna samlingslokaler. Lidingö stad gav också ett värdefullt bidrag till Föreningsrådets insats men det blev Föreningsrådet som ensamt fick ta ansvaret för fortsättningen.
   Det har gått bra fram till nu. Men som nyss börsnoterat fastighetsbolag vill John Mattson nu höja hyran till marknadshyra. Det är förståeligt men Föreningsrådet och dess 60 ideella föreningar kommer inte att ha råd, utan behöver hjälp. Läggs gården ner kommer Lidingö Jazzklubb och många av de andra föreningarna bakom Föreningsrådet att tvingas upphöra.
   Så, Tommy, kom till Föreningsgården och jazzklubben nu på torsdag och se hur den t.ex. kan användas av en av stadens kulturföreningar. Hoppas vi ses.
   Ulf Norhammar

 3. Jag tycker vi ska göra allt för att rädda föreningsgården. Det börjar bli allt för knappt med ställen (i vettiga prisklasser) att ses och umgås i. Både för unga och äldre här på Lidingö.

 4. Föreningsgården i Larsberg är en fantastisk tillgång för lidingöborna. Lokaler i olika storlekar kan hyras för varierande ändamål, med tillgång till kök. Att inte fler föreningar blir medlemmar, är en gåta, då det är idealiskt läge nära butik, kommunikationer och parkering. Om inte intäkterna ökar och räcker till för hyran, vore det sorgligt om inte Lidingö Stad kan bidra för dess överlevnad.

  Sverigedemokraterna Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

 5. Jag tror att det är mycket angeläget att gården räddas om minns rätt fick vi
  pengar från Boverket med 50% av ombyggnaden samt 30% av staden och detta inkluderade även handikappanpassnings åtgärder.
  Boverket har möjlighet att återkräva pengar inom en viss tidsplan om lokalen
  inte används i fortsättning på de villkor som fanns i beslutet

 6. Vi hoppas och tror att Lidingö stad också ser möjligheten att ha Föreningsgården kvar. Det är en levande gård för både unga och gamla. Går utmärkt att hålla stora fester eller utbildningar till ett väldigt billigt pris.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *