Vi måste rädda föreningsgården i Larsberg

Debatt18 mars 2022 kl 05.059

Föreningsgården i Larsberg är ett viktigt centrum för Lidingös föreningsliv. Det är en av få träffpunkter för öns föreningsliv. Där spelar det ingen roll om det handlar om en ungdomsförening som vill arrangera en konsert, pensionärsföreningen som ordnar dans och fika, frimärksklubben som samlas, alla har en självklar plats här i lokaler med för en förening möjlig hyra. Därför har vi varit så glada och stolta över att föreningsgården har funnits. Det är en viktig plats för Lidingös demokrati. För det är vad föreningslivet är, en viktig del av hur Lidingö fungerar och att Lidingö är en vital och levande organism som utgörs av människor som på olika sätt engagerar sig och är aktiva, oavsett om det är i Hyresgästföreningen eller i en lunchklubb för personer med allergier. Vi vill att det ska finnas en sådan plats på Lidingö. Det är viktigt. 

Men föreningsgårdens framtid är hotad. Den hotas av att inte få ekonomin att gå ihop. Fastighetsägaren, som tidigare tagit ett stort ansvar för att se till att subventionera hyrorna, har nu dragit tillbaka det stödet. Det behövs tillskott för att den ska kunna överleva. Dessa tillskott måste komma från Lidingö stad. Att ha ett aktivt föreningsliv är nödvändigt för Lidingö och Lidingöborna. Men det föreningslivet måste kunna husera någonstans. Nu är det dags för kommunen att kliva fram och ta ett större ansvar. Vi påminner om stadens vision på detta område, att ge förutsättningar för ett aktivt civilsamhälle och ett livskraftigt föreningsliv. 

Föreningsgården lever nu på lånad tid. Man har fått uppskov för sina hyreshöjningar under en begränsad tid. Men vad händer sedan? Det är inte bara en fråga om föreningsgårdens framtid utan också om möjligheterna till demokratiska mötesplatser för oss Lidingöbor. 

Vänsterpartiet har lyft frågan om föreningslivets framtid till en interpellation i Lidingö stads kommunfullmäktige. Sådana är de kommunala verktyg vi har. Det är viktigt att de politiker som styr Lidingö stad får svara på frågor om hur de ser på föreningsgårdens framtid. Samtidigt är det så att vi måste få ett folkligt tryck för att kunna rädda föreningsgården. Du som tycker att det är viktigt kan alltid maila en ansvarig politiker och skriva vad du tycker. Förhoppningsvis kan Lidingöborna få sina styrande politiker att ge föreningsgården ett varaktigt och aktivt stöd för att kunna behålla sina lokaler.

Jonas Lundgren (V), gruppledare i kommunfullmäktige
Sven-Erik Wånell (V), ersättare i utbildningsnämnden

Kommentarer

 1. Känns lite sorgligt att föreningslivet på Lidingö ska vara beroende av en källarlokal i Larsberg subventionerad av JM med risken för staden att hamna i en beroendeställning. Stadshusets sammanträdesrum står väl för det mesta tomma efter fem?

  1. Hej Tommy Wallén. Förstår att Du aldrig varit på Föreningsgården. Det är inte alls någon liten källarlokal i Larsberg. Den ligger dock i Larsberg direkt i gatuplanet med adress Larsbergstorget 9. Litet äldre lidingöbor minns nog att där låg gamla ICA – en ganska stor livsmedelshall.
   Gården är helt handikappanpassad och har utmärkta faciliteter – inte minst en cafeteria och en samlingssal som Lidingö Jazzklubb gör om till Jazzpub en gång i månaden. Kom och titta nu på torsdag (24/3). Och lyssna! Då gästas klubben av Old Boy Stompers som spelar en härlig medryckande dixilandjazz. I den fina lokalen har jazzkonserterna ibland lockat så många som 200 besökare. Men då är det knökfullt. Mer normalt är strax under hundra så det är minsann ingen ”liten källarlokal”. Vi får se hur många som kommer på torsdag. Pandemin har fortfarande effekt på publiktillströmningen!
   Hoppas vi ses på torsdag. Puben öppnar kl 18. Musik från 19.
   Ulf Norhammar

  2. Ett klarläggande. Det är inte fråga om en källarlokal utan lokalen ligger i gatuplan vid Larsbergstorg. Här låg tidigare en större ICA-butik vilken avvecklades när den nya byggnaden stod klar för ICA Kvantum. Del av den lokalen byggdes om till Föreningsgården för drygt 10 år sedan. I en annan del av den tidigare butikslokalen ligger nu ett GYM.

 2. Sorry att jag inte var uppdaterad. Mitt senaste besök på Föreningsården i Larsberg var som pingisspelande tonåring i slutet av sjuttiotalet med IFK Lidingö. Då låg föreningsgården i en källarlokal på Larsbergsvägen 7 med egen ingång från gatuplanet. Kanske dags för ett nytt besök 🙂

  1. Hej igen Tommy. Ja på 70-talet låg Föreningsgården på Larsbergsvägen 7. Då var det en helt kommunal verksamhet. Men när världen inklusive kommuner drabbades av ekonomikris i början av 90-talet beslöt Lidingö att lägga ned föreningsgården. Det blev ett ramaskri från föreningslivet, inte minst från bridgeklubbarna och pensionärsorganisationerna. Genom en strong insats från SPF-Lidingöskeppet lyckades fastighetsägaren John Mattson, Lidingö stad och det nybildade Föreningsrådet (ett förbund av ca 60 ideella föreningar) komma överens om en trojka-lösning för att driva gården vidare.
   Efter 20 år var det dock dags igen. Lidingö stad drog sig ur. Men John Mattson och Föreningsrådet fann en ny lösning. Nu ett tvåpartsförhållande och samtidig flytt till just nedlagda ICA-hallen vid Larsbergstorg. Ombyggnaden projekterades gemensamt av John Mattson och Föreningsrådet och finansierades av JM och Föreningsrådet. JM satsade överlägset mest men Föreningsrådet insats var minsann inte obetydlig. Dock hade rådet fått större delen av sin insats i bidrag från staten som har en särskild fond för investeringar i allmänna samlingslokaler. Lidingö stad gav också ett värdefullt bidrag till Föreningsrådets insats men det blev Föreningsrådet som ensamt fick ta ansvaret för fortsättningen.
   Det har gått bra fram till nu. Men som nyss börsnoterat fastighetsbolag vill John Mattson nu höja hyran till marknadshyra. Det är förståeligt men Föreningsrådet och dess 60 ideella föreningar kommer inte att ha råd, utan behöver hjälp. Läggs gården ner kommer Lidingö Jazzklubb och många av de andra föreningarna bakom Föreningsrådet att tvingas upphöra.
   Så, Tommy, kom till Föreningsgården och jazzklubben nu på torsdag och se hur den t.ex. kan användas av en av stadens kulturföreningar. Hoppas vi ses.
   Ulf Norhammar

 3. Jag tycker vi ska göra allt för att rädda föreningsgården. Det börjar bli allt för knappt med ställen (i vettiga prisklasser) att ses och umgås i. Både för unga och äldre här på Lidingö.

 4. Föreningsgården i Larsberg är en fantastisk tillgång för lidingöborna. Lokaler i olika storlekar kan hyras för varierande ändamål, med tillgång till kök. Att inte fler föreningar blir medlemmar, är en gåta, då det är idealiskt läge nära butik, kommunikationer och parkering. Om inte intäkterna ökar och räcker till för hyran, vore det sorgligt om inte Lidingö Stad kan bidra för dess överlevnad.

  Sverigedemokraterna Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

 5. Jag tror att det är mycket angeläget att gården räddas om minns rätt fick vi
  pengar från Boverket med 50% av ombyggnaden samt 30% av staden och detta inkluderade även handikappanpassnings åtgärder.
  Boverket har möjlighet att återkräva pengar inom en viss tidsplan om lokalen
  inte används i fortsättning på de villkor som fanns i beslutet

 6. Vi hoppas och tror att Lidingö stad också ser möjligheten att ha Föreningsgården kvar. Det är en levande gård för både unga och gamla. Går utmärkt att hålla stora fester eller utbildningar till ett väldigt billigt pris.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *