”Vi har sommarjobbat som dansare”

Kultur27 juli 2022 kl 05.21

16-åriga Julia, Matilda och Cikoria är tre av ungdomarna som i år fick anställning som dansare i Lidingö stads satsning på kultursommarjobb. Under tre veckors tid har de känt på dansyrket med repetitioner, skapandeprocesser och uppvisningar.

De har följt en tydlig plan som Lidingö stads danspedagoger Elin och Jenny satt upp. Den första veckan handlade om att ta fram idéer till ett dansnummer.

– Skillnaden på att vara anställd som dansare och att ta danslektioner är att du får ta mer ansvar. Vi började anställningen med att skapa dansnumret som vi sedan finslipade under vecka två och visade upp under vecka tre, berättar Julia.

Matilda fyller i:
– Det känns himla roligt att ha fått sommarjobba med något som är kreativt och dessutom uppskattas av andra. Vi har uppträtt på offentliga platser runt om på ön och fått jättefin respons. Människor som har gått förbi har stannat upp och njutit av föreställningen. När vi dansade i Lidingö centrum tittade även folk ut från sina balkonger. Alla tre kultursommarjobbare vittnar om att anställningen har inneburit en ambitiös satsning på dans. För Cikoria har den dessutom gett en försmak på vad som komma skall.

– Jag ska bli dansare och börjar på dansgymnasium i höst. Det här jobbet var en bra början på min karriär, säger hon.

Kultursommarjobben har erbjuds av ungdomsavdelningen i Lidingö stad med hjälp av stöd från region Stockholm och bidrag från Kulturrådet.

Källa: Lidingö stads facebook

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *