Vem är din hjälte 2020?

Kicki pigg och glad i trädgården augusti 2017.
Kåserier20 mars 2020 kl 06.13

Varje år letar vår lokala tidning ”Mitt i” efter ”min lokala hjälte” och det gäller för oss läsare att nominera en person i vår omgivning – någon som vi vill hedra och lyfta fram i solljuset så här på våren. I raden av fantastiska människor jag mött under året finns det en kvinna som jag  beundrar och som helt klart skulle vara värd hjältetiteln – Kristina Nordström, Kicki kallad av sina gäster på Café O'leo. För tio år sedan öppnade Kicki och hennes man Loe Antro Muhola ett trivsamt matställe mitt i Skärsätra  Centrum. Det äkta paret önskade ha ett aktivt liv även som pensionärer – och vad kunde då passa bättre än att driva ett café,” hemma” på Pyrolavägen där goda grannar fanns runt knuten.

En lätt medfaren skylt talar om vad som bjuds i dag.

Båda lämnade sina föregående liv – Leo som ingenjör och Kicki som socialantropolog i olika internationella synskadades organisationer. Själv är Kicki gravt synskadad så hon vet vad hon talar om! Hennes kunskaper förde henne till främmande länder och 1976 var Kicki i indianernas rike – även där finns problem med synen. Ja, Kicki är en energisk kvinna med varmt hjärta, de seminarier hon ansvarade för var till stor glädje för många. 

Kicki och Leo startade sitt café den 15 mars för 10 år sedan. Under åren har det lilla caféet blivit ”stammis” för många Lidingöbor runt Pyrolavägen och Skärsätra. 

Café O’Leo en gömd pärla

Maten är vällagad och är allt som oftast beskriven på menyn in i minsta ingrediens med härkomst. Här görs maten fortfarande på riktigt utan fabrikslagat. Förutom kanonluncher har Café O’Leo även catering, så vill du ha en smörgåstårta till kalaset eller mackor till styrelsemötet är det bara att beställa. Alla är verkligen välkomna, har aldrig mött så barnkära och djurälskande ägare till en restaurang tidigare. I samma lokal driver de även ett närlivs med de mest nödvändiga produkterna så som smör, ägg och mjölk etc. Rekommenderas varmt!

Omdömet ovan är så sant så – och mycket mer därtill. I många år har gästerna bjudits in till kalas – kräftskiva, surströmmingfest och nyårsfirande – vilka trevliga minnen att tänka tillbaka på. Gästerna har skålat och sjungit nubbevisor – här är det familjärt och trivsamt. Men det finns också lugn och ro i hörnrummet och TV för den som inte vill missa nyheterna. Ett ”dagis” ligger nära så glada mammor och pappor tar gärna en sväng in genom den lite tunga dörren.

Leo med stammisen Magnus Nilsson – och smörpaketet. 

– Skolbarnen är roliga att lyssna på när de räknar sina slantar, säger Leo med ett leende och fyller en strut med glass. I samma stund hejar en ny kund på Leo – det är en av stammisarna, Magnus Nilsson som bor ett par hus bort. Han har just slutat jobbet som städare för dagen och är för närvarande pank! Efter att kort samtal med Leo kommer ett paket smör fram på disken – skriv upp! Magnus informerar om att han får lön den 25:e och då ska skulden betalas. 

Det är som förr i tiden när vi hade mjölkaffären nere vid Södra Kungsvägen Här var Svea den som skötte affären – man handlade på krita och betalade när man fick löning.  Svea hade full koll på traktens alla ungar och visste precis vad kunderna ville ha – hann man inte hem med tåget innan butiken stängdes satte hon ut mjölkflaskan på ett bord utanför dörren. Det var då det, men lite av den tidens hjälpsamhet har Kicki och Leo visat sina kunder genom åren.

Skål och grattis på födelsedagen!

– Och på lördag blir det lite kalas för att fira de tio åren, säger Leo. Om Kicki kan vara med vet jag inte, hon har trillat och slagit sig illa men vi hoppas att hon orkar komma med!

Det hoppas vi alla hennes beundrare också! I vilket fall som helst nominerar vi Kicki Nordström till att bli årets hjältinna 2020. Och så ses vi på lördag, adress; Café O'leo, Pyrolavägen 9. Om inte Corona sätter stopp för kalaset!!!

P.S. Dagen till ära dukas det upp en riklig pastabuffé med ett tiotal såser och tillbehör. Samma buffé som på invigningsdagen för 10 år sedan! D.S.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *