Växter på Lidingö: Kantarell

Natur5 september 2020 kl 05.00

Det finns fortfarande gott om kantareller i Lidingöskogarna. Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är kantarellen en svamp som är näst intill omöjlig att förväxla med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli–oktober.

Kantarellen är en utsökt matsvamp som går att både konservera och frysa in. Torkning av kantareller går utmärkt men ska inte utföras i ugn eller värme då svampen ofta blir seg och besk av det.

Kantarellen är lätt att upptäcka och känna igen i naturen. Fruktkroppen är 3–12 centimeter vid och 5–10 centimeter hög. Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.

Köttet är fast och något blekare än svamphatten, och har en karaktäristisk behaglig, fruktig doft och mild kryddig smak. Svampen är sällan maskäten.

Svampen har blekgula elliptiska sporer, cirka 8 x 4,5 mikrometer i storlek. Den förekommer ofta i grupper, som ibland kan breda ut sig över flera kvadratmeter.

Arten förekommer i hela Sverige. I Norrlands inland, i fjällen förekommer den dock sparsamt.

Kantareller kallas ibland "skogens guld" och är en av de vanligaste svamparna för matlagning. När du plockat kantareller ska de inte förvaras i en plastpåse. En luftig korg är bäst. Rensa kantarellerna genom att borsta bort skräp och skära dem i mindre bitar om de är stora. Kolla så det inte finns insekter i foten. Skölj svampen lite om de fortfarande är smutsiga, men det är inte nödvändigt.

En maträtt är sauterade kantareller i smör med salt och peppar, som ofta serveras på (rostat) bröd, ibland som komplement till en kötträtt. Stekta kantareller kan användas i risotto och även på pasta med några matskedar keso och crème fraiche. Kantareller används också i pajer eller med stekt bacon, finhackad vitlök och salvia.

Kantarell är inte lämplig att torka i ugn eller värme, då dessa svampar lätt får en väl skarp smak.

Källla: Wikipedia, Naturskyddsföreningen och Recept.se

Smarrig kantarellmacka för alla
Skär kantareller i mindre delar. Fräs smör (eller annat stekfett) i en stekpanna. Häll i svampen. Smaken förstärks av fettet. Låt det fräsa i pannan tills vätskan är borta. Svamparna ska knäppa i pannan.
Klicka eventuellt i lite mer fett om svampen ser torr ut. Salta försiktigt och droppa försiktigt lite, lite soja över svampen. Rör om.
För stuvning: Häll över lite grädde. Låt den koka ihop med svampen.
Lägg svampen på bröd – Enklast är att bara lägga stekt svamp på knäckebröd. Kan kompletteras med lite finklippt persilja.
De stekta svamparna, eller stuvningen, kan också fördelas på på mjukt bröd. Strö över lite riven ost och sätt in i varm ugn, 200 grader. Låt osten smälta.
Ät gärna med lite grönsallad och en näve blåbär till efterrätt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *