Växter på Lidingö: Cikoria

Parksallat går att se längs med Kyrkviken och är väldigt lik Cikoria i utseendet. Foto: Elvira Dietmann
Natur4 juli 2020 kl 05.33

UPPDATERING: Tack vare en läsares vassa öga blev jag medveten om att växten vid Kyrkviken i själva verket är Parksallat. Parksallat och Cikoria är väldigt lika men det finns några olikheter som skiljer dem åt.
Parksallat är inget man bör gräva upp och plantera i trädgården i tron att det är en cikoria. Parksallaten har nämligen ovanan att med hjälp av sin stora, krypande jordstam snabbt ta över stora arealer.

När parksallaten dessutom lätt fröar av sig så kan katastrofen snabbt vara ett faktum. Parksallat har ljust lila blommor, ibland nästan vita, i glesa klasar på en upp till 150 centimeter hög, kal stjälk. Nertill på blomsterstjälken finns några mindre blad som liknar en pilspets med trubbiga flikar. På marken bildar parksallaten mattor av hjärtformade, tunna, något håriga blad.

Gör inte som Lidingö Nyheters sommarredaktör och förväxla dem i framtiden. Särskilt inte om ni planerar att ta sticklingar till er trädgård.
Källa: odla.nu

Cikoria är en växt som, likt förra veckans prästkrage, hör till den korgblommiga familjen. Den vilda sorten är vanligast i sydligaste Sverige och på Öland. Där kallas den ibland för Vägvårda, då den trivs ypperligt bra i vägkanter. Längre upp i landet, som på Lidingö till exempel, hittas mest förvildade exemplar från trädgårdar.

Växten är högrest och kan bli upp till 80 centimeter hög. Stjälken är ihålig, styv, sträv, gles, och grågrön, med kala, utspärrade grenar och matt grönska. Det är solskenet lockar de stora himmelsblå korgarna att öppna sig. Cikorian blommar från och med juli till i slutet av september.

Foto: Pixabay

Cikoria i maten

Denna växt är sedan länge odlad, även i Sverige, framför allt för att bladen kan ätas som sallad. Två odlade sorter som är vanliga i butikerna är frisésallat och rosensallat. Blommorna kan man också äta och fungerar bra som exempelvis dekorationer i sallad.

Roten användes förr som kaffesurrogat och medicinskt mot bland annat gikt. Den blev främst känd i västvärlden under efterkrigstiden, när det rådde brist på lyxvaror så som äkta kaffe.

Källa: Wikipedia och dagsattplocka.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *