Växter på Lidingö: Blåbär

Blåbär fotograferat i skogen på Elfvik för en vecka sedan.
Natur22 augusti 2020 kl 06.39

Just nu är skogarna på Lidingö fulla av blåbär. Värmen och regnet som nu kommit, borgar för storskörd. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. Faktum är att blåbärsriset täcker cirka 17 procent av Sveriges yta.

Blåbär (Vazzinium myrtillus) växer vilt i större delen av Europa. Blåbärsris är cirka 30 cm högt, undantagsvis ända upp till 70 cm. Blåbär trivs bäst i granskog  och är en typisk skuggväxt, där bladen vrider sig i riktning mot det starkaste ljuset. På torrare mark blir riset mindre högt och bären torrare och mindre välsmakande.

Det fäller löven på hösten. Stjälken är hård och vedartad. Därför klassas blåbärsris ibland som dvärgträd. I Sverige blommar blåbärsris i maj till juni. Bären är mogna i juli till augusti.  Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna, som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött, som trots växtens namn är mörkt vinrött. Smaken är söt med obetydlig syra.

Näringsinnehållet i bären är ringa, och som överlevnadskost är det huvudsakligen vätskeinnehållet som är av värde.

Blåbär är en viktig växt för andra arters överlevnad, alltså en så kallad nyckelart. Riset betas av bland annat rådjur och älg, medan bären äts av en mängd olika fågelarter och björn. Tjäderkycklingar kan också hitta fjärilslarver på grenarna, vilket för dem är en mycket näringsrik föda. Blommornas nektar utnyttjas av humlor och fjärilar. Blåbär har alltså en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen.

Uttrycket ”blåbär” som används på nybörjare eller amatörer inom sport härstammar från 1960-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärssoppa och spillde lite vid varje tillfälle så att de vid målgång såg ut som blåbär.

Blåbär är nyttigt på flera sätt. Det motverkar minnesförlust. En studie på möss har visat att bäret främjar hjärncellernas förmåga att kommunicera med varandra. Det anses också vara bra för synen och magen. Dessutom innehåller det nyttiga antioxidanter. Samt C-vitamin.

Blåbär kan användas på många olika vis i matlagning. Paj, saft, sylt, marmelad, kräm och soppa är några exempel. Dessutom är blåbär mångas favorit som naturella i yoghurt eller mjölk. Blåbär kan även användas inom färgning av ylle och faner.

Källor: Wikipedia, Mitt kök

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *