Varning för bluffakturor

Lidingö18 maj 2023 kl 03.031

om gravskötsel och gravstenstvätt

Många gravrättsinnehavare har fått hem fakturaliknande brev med erbjudande om gravplatsskötsel och/eller tvätt av gravsten. Det är dock inte kyrkogårdsavdelningen som är avsändare.

Dessa brevutskick kommer inte från Svenska kyrkan utan från företag under namn Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB eller Gravvård i Sverige AB. Många gravrättsinnehavare har kontaktat kyrkogårdsavdelningen och reagerat över att breven antingen ser ut som en faktura eller är en ren bluffaktura. Vissa är utformade som ett erbjudande om gravskötsel/tvätt/säkring av gravsten. Företagen har tidigare varit i blåsväder för att de skickar ut erbjudanden som är förvillande lika fakturor.  Dessa företags metoder omnämns i artiklar från en mängd olika medier såsom SVT nyheter, Aftonbladet, Råd och Rön.

I flera av breven står det t.ex. att gravrättsinnehavaren måste tvätta gravstenen för att inte kunna fällas för vanvård. Detta är INTE korrekt. En gravplats ska absolut hållas i ”ordnat och värdigt skick”, men en smutsig gravsten är inte skäl nog för att få en anmärkning för vanvård. 

Dessa massutskick bör inte betalas, Svenska kyrkan rekommenderar i stället att du kastar brevet. När Svenska kyrkan gör utskick så görs det alltid med en tydlig avsändare och med Svenska kyrkans logga. 

Lidingö Nyheter har fått ett mejl från en läsare som blivit lurad:
– Jag har blivit lurad och säkert många med mig. Jag insåg det i helgen när jag besökte min mors grav och såg att inga blommor var planterade.  Kyrkogårdsförvaltningen brukar skicka faktura varje år och den här fakturan kom i samma tid, de skickade också påminnelse. Det är uppenbart att de gör det för att vilseledda  folk.

Kommentarer

  1. Vi får sådana brev 1 gång om året och river förstås direkt till våra gravar på Spånga kyrkogård, så va säker o kolla när dom rätta kommer hos oss vart 5:e år.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *