Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Lidingö14 februari 2020 kl 06.28

Idag är det Alla hjärtans dag, vilket är en vanlig benämning i Sverige på Valentindagen, den 14 februari. Enligt Wikipedia kan kan i sin moderna utformning i Sverige härledas ur amerikansk sed, men har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin.

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem.

I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek.

Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med 
rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. Valentindagen är starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk 
kulturell påverkan. 

Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera "Valentines day", men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. 1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.

Det har blivit en dag då man uttrycker kärlek till personer man älskar, särskilt en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det kan ske med fina ord, uppvaktning och gåvor. Enligt en rapport, som Svensk Handel publicerade 2017 och som är sammanställd av enkätsvar från omkring 1 000 tillfrågade svenskar i åldern 18–80 år i januari 2016, var det 48 procent som planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag. 

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige (läst 2012). Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *