Välkommen hem efter 102 år

Här sjösätts Match II igen efter 102 år.
Lidingö10 juni 2020 kl 14.273

Tidigt på morgonen, den 9 juni 2020, anlände lustjakten Match II till Boghammar Marin via vägtransport från Finland. Efter 102 år kom hon äntligen hem igen till varvet där hon byggdes. 

Den här morgonen går det inte att undgå den 14 meter långa lustjakten vars rödaktiga mahognyträ skiner klarare än solen. Inte ett moln syns på himlen och Match II vilar lugnt på trailern bakom lastbilen. Ett flertal människor har kommit hit just för att se henne sjösättas här igen. 

De nya ägarna, paret Mikael och Linda Karlbom, står spända och är smått nervösa över hur det ska gå. Tre gånger tidigare har båten varit tvungen att lyftas och Mikael Karlbom känner sig lätt orolig. 

– Man kan aldrig andas ut förrän det är klart, säger han.

Han menar även att om någonting skulle hända så går det att få pengarna tillbaka men aldrig båten. 

Mikael Karlbom besökte Match II i Finland och köpte henne den 15 januari i år. Han har bara sett båten i verkligheten i 20 minuter, förutom idag. Men det var inget spontanköp. Han har haft ögonen på henne sedan länge.

– Jag har samlat bilder på Match II i en mapp, bara för att titta på henne. Till slut fick jag den här möjligheten att köpa henne och då var vi snabba, säger Mikael. 

Tyvärr har båtaffären omgärdats av en del problem. På grund av Coronakrisen har paret Karlbom inte kunnat åka till Helsingfors och själva hämta hem henne. Mikael berättar att det varit problematiskt med logistiken och allt har blivit något dyrare. Från början ville de sjösätta henne i Helsingfors och ta sjövägen hem, men trots motgångarna känner paret att det till slut blev bra att det löste sig som det gjorde. 

– För den goda sakens skull så är det roligt att sjösätta henne här i Boghammar, på hennes ursprungsarv, säger Mikael. 

Försiktigt börjar mobilkranen lyfta upp den över hundra år gamla båten, som är gott som i nyskick. Båten vinglar till och Mikael tar sin hand över bröstet. Hon är i luften och Mikael säger att det snart kommer att kännas bra och skrattar lite nervöst. Mungiporna brer ut sig högt upp till kinderna och så tar han en bild på Match II som svävar i luften. 

Klockan 11.02 sjösätts återigen Match II i samma vatten som hon gjorde för över ett sekel sedan. 

– En dag för 102 år sedan så hände precis det här. På just det här stället. Vi sluter cirkeln på ett sätt, säger Mikael Karlbom och kliver ombord tillsammans med sin fru Linda. 

Mikael och Linda Karlbom är glada att deras båt äntligen blivit sjösatt.

Vill du läsa mer om Match II och Boghammars historia klicka här.

Text: Anna Tsuboi
Foto: Jonas von Hofsten och Andreas Lindberg

Kommentarer

  1. Härligt med veteranentusiaster oavsett om det gäller båtar, bilar eller byggnader. Härligt fartyg och lycka till på ”jungfrufärden” och fortsatta turer

  2. Jag var själv på plats och instämmer helt i vad Anna skriver. Det är fantastiskt att det finns människor som Mikael och Linda som tar sig an dessa rariteter som faktiskt är ett kulturarv för oss alla. Det är också stort av Boghammar Marin som ständigt ställer upp med renovering och service för äldre båtar. Bra gjort familjen Boghammar!

  3. Härligt! Gamla fina mahogny båtar har rätt att bli kärleksfullt omhändertagna!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *