Vad menas med ”Hälsans ö”?

Lidingö27 mars 2020 kl 05.41

Lidingös devis "Hälsans ö" låter ju trevligt, men vad betyder det konkret? Jo, svaret finns på Lidingö stads hemsida:

Lidingö har, med sina grönområden och friska luft, profilerats som en plats för rekreation i över hundra år. Det nuvarande hälsoarbetet fokuserar på mat, motion och mötesplatser.

Lidingö ger dig plats att må bra. Vi sätter hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, och seglartävlingen Lidingö runt. Här kan du ströva i naturreservat och uppleva badplatser, golfbanor, skidspår och slalombacke. Millesgården, ett konstverk i sig själv, ger ro åt själen.

God hälsa – mat, motion och mötesplatser

Ambitionen är att ge invånare, medarbetare och besökare förutsättningar för god hälsa. Mat, motion och mötesplatser kommer att vara i fokus för stadens hälsoarbete under perioden 2015–2020:

  • Maten i stadens verksamheter är näringsrik, miljösmart och varierad.
  • Verksamheternas matserveringar kännetecknas av hög trivsel och inbjuder till social samvaro.
  • Det finns mycket goda förutsättningar till fysisk aktivitet för alla åldrar.
  • Lidingöborna väljer i hög utsträckning att gå eller cykla till olika vardagsaktiviteter. Lidingö har ett brett utbud av mötesplatser.
  • Lidingös mötesplatser bidrar till ökat välbefinnande (reservation för detta nu under Corona. Red:s anm)

Det är ingen slump att Lidingö förknippas med hälsa. Vi har stora grönområden, satsar på friluftsliv och har en profil inom rekreation som över hundra år gammal. Lidingös hälsoprofil skapades redan i början av 1900-talet. Ön marknadsfördes då som en hälsosam plats med frisk luft, som erbjöd goda möjligheter till friluftsliv och rekreation.

Lidingö är den tätort i landet som har högst andel grönyta – 72 procent av markytan. I stort sett alla Lidingöbor har minst ett grönområde inom 300 meter från sin egen bostad.

I alla år har Lidingö stad konsekvent arbetat med att frigöra mark för att invånare och besökare ska kunna cykla, vandra, springa, träna och tävla i ständigt tillgängliga spår som sträcker sig 4,8 mil längs havet, i Lidingöloppsspåret samt i öns övriga naturområden.

Åtta av tio Lidingöbor skattar sin hälsa som bra eller mycket bra. Ännu fler invånare promenerar, cyklar och motionerar regelbundet på fritiden. Det gör att Lidingö hamnar i topp vad gäller självskattad hälsa och motionsvanor enligt Stockholms läns hälsoenkät.

På Lidingö arrangeras Lidingöloppet, världens största terränglopp, samt den legendariska seglartävlingen Lidingö Runt. Här ligger också Sveriges elitidrottscentrum Bosön.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *