Vad hittar man i en soptunna på Lidingö?

Lidingö7 april 2022 kl 04.48

Det kan Lidingö stad faktiskt svara på efter att ha gjort en plockanalys på sopor från 1 400 hushåll om totalt 5,5 ton restavfall och 1 ton matavfall.

Var tredje år görs en plockanalys av Lidingöbornas hushållsavfall, 2021 år gjordes undersökningen några dagar i april då sopkärl från olika villa- och flerfamiljsområden undersöktes.

Analysen är positiv för Lidingös del. Sedan förra analysen 2018 har till exempel mängden matavfall i restavfallet minskat med 9 procent.

När soporna samlats in på Lidingö körs de till Munka Ljungby där de analyseras för hand.

Resultatet visar att en vill på Lidingö i snitt producerar 4,6 kilo restavfall per vecka, genomsnitt för SÖRAB-kommunerna (Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna) är 4,7 kilo.

Detta slänger ett hushåll i en villa på Lidingö i sina sopor varje vecka:
1,4 kilo brännbart material (alltså sådant som ska ligga i soppåsen)
1,5 kilo tidningar och förpackningar
1,2 kilo matavfall
0,1 kilo trädgårdsavfall
0,1 kilo textil
Knappt mätbara mängder farligt avfall eller elektronik.

Plockanalysen visar också Lidingöborna är bra på att sortera matavfall, hela 98 procent av det vi sorterar är rätt sorterat. När det gäller källsortering av matavfall så har det fördubblats jämfört med förra analysen 2018.

Matsvinnet från våra flerfamiljshus är lågt, bara Sollentuna är bättre än Lidingö bland SÖRAB-kommunerna. Lidingös flerfamiljshushåll verkar vara bra på att äta upp den mat de köper ohttps://www.lidingo.se/toppmeny/byggabo/aktuellt/nyheterforbyggabomiljo/lidingobornaharaldrigvaritbattrepaattsorterasopor.5.692b13ad17f71bdf3fa56a5.htmlch bara 0,06 kilo mat som kunnat ätas upp under en vecka slängs.

Men det är inte bara plockanalysen som visar bra resultat, Lidingöborna har aldrig varit så bra på att sortera papper, plast och metall som under förra året.

Förpacknings- och tidningsinsamling, FTI, tar varje år fram statistik och årets läsning var rolig på Lidingö. Totalt har varje Lidingöbo lämnat ifrån sig 1,79 kilo mer papper, plast och metall jämfört med förra året.

Så mycket samlar vi in:

  • Pappersförpackningar har ökat med 1,34 kilo till totalt 18,38 kilo per invånare.
  • Plastförpackningar har ökat med 0,26 till totalt 7,17 kilo per invånare.
  • Metallförpackningar har ökat med 0,19 kilo till totalt 1,64 kilo per invånare.

Här kan du lämna och återvinna ditt avfall.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *