Vad är syftet med att skära ner på fritidsgårdarnas verksamhet?

Debatt15 mars 2024 kl 04.037
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Daniel Larson (S) oppositionsråd  

Kommentarer

 1. Bra 👍. Som moderat ser jag inte ett värde i att sänka servicen bara för att sänka skatten. Att effektivisera verksamheten är viktigt dock, men att dra med budgeten kan få direkt motsatt effekt om man inte jobbat med det ordentligt.

  Att stänga en fritidsgård som används flitigt är inte rätt väg att gå. Att sedan sitta och gnälla om att staten inte skjuter tilll resurser till polisen och låtsas att det är ngn annans fel…
  https://youtu.be/jSVuRkRD0Mo?si=PgzqCCaZ6RG2Y06p

 2. Min personliga gissning är att det inte längre finns samma behov av fritidsgårdar i traditionell mening. Flertalet ungdomar idag är självgående, sköter skolan och skulle behöva något mer utmanande utanför skolan än vad fritidsgårdarna kan erbjuda. Kanske temaresor utomlands under skoltid med nya erfarenheter. Allt vad som kan tänkas för en bra framtid. Psykologisk hjälp existerar inte idag för den som presterar men ändå inte mår bra. Där finns det hur mycket som helst att göra för staden. Men fråga ungdomarna vad dom vill ha. Vad tycker dom? Gissningslek bland farbröder och tanter är till föga hjälp.

 3. En sak som är viktig att lyfta är att Christer Mohlin har använt statistik (besöksantal på gårdarna) från pandemiåren för att ta slutsatsen att gårdarna inte har tillräckligt med besökare.
  Under pandemin fick även fritidsgårdarna tydliga restriktioner att endast ha 20 besökare i lokalen. Detta innebar att vissa kvällar kunde 20 ungdomar nekas och på så sätt inte räknas i statistiken.

  1. Hej Anna,

   Den statistik som lades fram inför Utbildningsnämnden den 19 september 2023 avsåg helåret 2022.

   Genomsnittlig kostnad per kontakt (besök på en fritidsgård eller deltagande i något av de riktade projekten) uppgick då till 838 kr.

   Motsvarande kostnad för staden vid deltagande inom musikskolan angavs till 343 kr och på Sagateatern 320 kr.

   Hälsningar
   Christer Mohlin (M), utbildningsnämndens ordförande

 4. Låter som dags för fungerande och aktiva fritidsgårdar med utbildat personal hög tid att i offentlighet själva höja sin profil, berätta om verksamhet och mål både socialt och om
  pågående aktivitetet, offentliggöra antal besökare.
  Även beskriva sin verksamhet och målsättning ekonomiskt inom budjetram och vilka förväntni gar och behov som styr.

 5. Hej Daniel,

  Utgångsläget vid budgetbeslut hösten 2023 var att den styrande koalitionen inte ville öka Lidingöbornas skattebörda nu under 2024. Alla påverkas av ökade kostnader för att få sin vardag att gå ihop. Här på Lidingö kämpar också många med ovanligt höga boendekostnader som drivs upp av kostnader för exvis räntor och energi.

  Därför beslutade kommunstyrelsen om en stram budget för 2024, där även utbildningsnämnden fick ett mandat att hålla igen på sina kostnader.

  Det är aldrig roligt att behöva prioritera men ibland så är det nödvändigt. Så majoriteten i vår nämnd tog sitt ansvar och valde att prioritera kärnverksamheten och i första han grundskolan, vars pengbelopp räknades upp med 3,2%. Som del av denna prioritering minskades budget för ungdomsverksamheten med 1,6 mkr och för detta har jag definitivt ett ansvar.

  Jag får återkomma med ett mer komplett svar på den interpellation du har gjort till Kommunfullmäktige. För tanken är väl ändå att debatt kring interpellationer skall initieras just i kommunfullmäktige.

  Hälsningar
  Christer Mohlin (M) utbildningsnämndens ordförande

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *