Utmärkt kvalitet på Lidingös badplatser

Lidingö25 juli 2021 kl 04.21

Dagens Nyheter publicerade igår en artikel med en karta över 1300 badplatser i Sverige, där både de bästa och sämsta kvalade in. Lidingö hade fem badplatser med på kartan, och samtliga betygsattes med ”utmärkt kvalitet”. 

De flesta av Sveriges badvatten håller hög kvalitet, av de drygt 1 300 badplatser som betygsatts fick färre än 30 ett dåligt betyg. Betyget bygger på en sammanvägning av mätresultat under fyra års tid.

Färgen på markeringen indikerar vilket betyg badplatsen fått, Grönt betyder utmärkt medan rött betyder dåligt. Källa: Dagens Nyheter 

På kartan finns fem bad från Lidingö med; Käppalabadet, Fågelöudde, Södergarnsbadet, Sticklingebadet och badviken i Kottlasjön. Samtliga badplatser på kartan klassificerades med ”utmärkt kvalitet”. 

– Klassningen ska bygga på ett långsiktigt förebyggande arbete. Det viktiga är att kommunerna ska ut och inspektera och göra en riskbedömning, finns det sommarstugor och dåliga avlopp i området, finns det torrdass som inte fungerar, eller kor på ängar i närheten. Det är nästan viktiga än själva mätningarna, säger Mikael Krysell, på Havs- och vattenmyndigheten, i Dagens Nyheters artikel. 

Läs hela artikeln från Dagens Nyheter här

Källa: Dagens Nyheter, Havs och vattenmyndigheten

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *