Utan företag rämnar skyddsnätet!

Debatt18 januari 2021 kl 05.14

Vi lever i pandemins tid. Människor blir svårt sjuka. Sjukvården går på knäna. Vi klipper håret över sopkorgen, följer begravningar på länk, träffar bara vänner och släktingar utomhus, i minusgrader. Vi gör det för att skydda någons mormor eller storebror, för att intensivvårdsspecialisten ska få ett andrum och kunna gå hem till sin familj. 

I denna tid är den nya pandemilagen nödvändig. Den ger långtgående möjligheter för staten att begränsa trängsel och ytterst stänga verksamheter, den innebär ingrepp i invånares vardag och ekonomi som vi aldrig skulle acceptera i vanliga tider. Men detta är inte vanliga tider. 

Denna tillfälliga lag kan skydda liv och låta tyngda yrkesgrupper andas lättare. Den kan skilja mellan motionslopp utomhus och trånga inomhusaktiviteter, mellan riskabla och säkrare verksamheter. Men inskränkningarna i vardag, ekonomi och frihet går inte att sticka under stol med. Och det är viktigt att människor som hamnar i kläm får kompensation av staten. I riksdagen krävde vi ersättning till de verksamheter som direkt drabbas ekonomiskt - detta var en grundförutsättning för att vi skulle acceptera denna lag. Om staten beslutar om neddragning eller nedstängning, då behöver staten helt enkelt ta ansvar för sitt beslut. Därför kräver vi liberaler att regeringen ska agera nu. Frågan om kompensation är avgörande för oss alla, för det är från företagens moms och deras anställdas skatt som vi långsiktigt får pengar till undersköterskans lön, och till brandmannens, lärarens och intensivvårdsspecialistens. Helheten kräver alla sina delar. Utan företagen faller på sikt skyddsnätet och hela välfärden.

Vi ser nu hur krögaren, taxiföraren och frisören i Lidingö har det oerhört tufft. Företagare ser sina företag gå i kras och anställda är rädda att förlora jobbet. Vi måste göra allt i vår makt för att rädda jobben, så att så många som möjligt har ett arbete att gå till. 

Suzanne Liljegren, gruppledare (L) i Lidingö omsorgs- och socialnämnd
Bertil Östberg, ersättare (L) i Lidingö omsorgs- och socialnämnd
Amelie Tarschys Ingre, kommunalråd (L) i Lidingö stad
Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson (L)
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *