Ungdomar dömda för att ha slängt elcyklar från bron

Sjöpoliserna Erik (till vänster) och Sebastian ingår i dykargruppen. De radar upp sexton elsparkcyklar, som kastats ned i sjön. Foto: Bo Vading
Lidingö1 juni 2020 kl 06.32

Lokaltidningen Mitti Lidingö skriver om de fem tonåringar från Lidingö somsamlade ihop fler elsparkcyklar vid Ropsten och slängde dem i vattnet från Lilla Lidingöbron. Nu döms de till ungdomstjänst för sitt tilltag.

Lidingö Nyheter rapporterade när polisen fiskade upp cyklarna i februari (se bilden). Mitti skriver: Det var i oktober förra året som fem tonårspojkar från Lidingö, då 15 och 16 år gamla, bestämde sig för att åka till Ropsten och samla ihop elsparkcyklar med syftet att slänga dessa i vattnet.

Enligt domen hittade pojkarna ett antal elsparkcyklar och kastade dem från bron. En av de fem filmade händelsen med sin mobiltelefon. Filmen har sedan använts som bevisning i den utredning som gjorts i fallet.

Av utredningen framgår också att dykare litet senare bärgade 16 elspaktcyklar från botten på platsen. 11 av dem tillhörde företaget Voi. Tingsrätten anser det vara bevisat att pojkarna kastade ner sex elsparkcyklar i vattnet.

Mitti skriver vidare: De fem erkänner att de kastat i varierade många. En erkänner att sex sparkcyklar kastats i vattnet, en annan nekar helt. Ytterligare en erkänner att fordonen förvisso kastats i vattnet, men säger sig inte ha förstått att de skulle ta skada av att ligga i vattnet, något som tingsrätten ser som en undanflykt.

De fem döms nu  för skadegörelse, deras vårdnadshavare ska solidariskt betala ett skadestånd till företaget Voi Technology på drygt 7000 kronor.

Utöver det döms alla fem till ungdomstjänst. Ingen av de fem bedöms av tingsrätten vara i behov av vårdinsatser.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *