Ukrainare som etablerat sig på Lidingö ska inte tvingas till Boden

Debatt19 augusti 2022 kl 03.46

Många ukrainare har flytt från Putins krig i Ukraina till Lidingö. Vissa har redan hunnit etablera sig på ön med barnen inskrivna i skolan, de har jobb så som exempelvis visstidsanställning inom hemtjänsten på Lidingö och de går på svenskundervisning.

Ändå vill Migrationsverket inte hänvisa dem till Lidingö som en del av Lidingös kvot för flyktingar från Ukraina, utanför vill att de i stället ska anvisas till Boden.

Lidingö har fått besked om att ta emot 66 flyktingar från Ukraina. Att de ukrainare som redan hunnit etablera sig här ska flyttas någon annanstans är feltänkt, som så mycket annat som regeringen gör. Dessa etablerade ukrainare borde i stället formellt godkännas som en del av den grupp som Lidingö ska ta emot så att de kan fortsätta sina liv här i stället för att tvingas börja från början någon annanstans.

Det finns många exempel på hur människors påtvingade uppbrott skapar svårigheter. Det handlar om flyktingar som på grund av Putins krig lever i en existentiell limbo och som behöver samla all energi för att behålla en jämvikt.

I en kommittémotion har Moderaterna nu fått med sig en bred majoritet i riksdagen för att skyddssökande inte ska ryckas upp från sin invanda miljö för att flyttas till en annan kommun. Kommunerna måste också ersättas fullt ut för sina kostnader för boende och skola, förskola och sociala insatser.

Anvisningarna av de ukrainare som flyr den ryska invasionen i Ukraina ska göras med omsorg och tillse att de behöver flytta så lite som möjligt.

Men detta lyckas Migrationsverket under S-regeringens ledning inte få ordning på, med konsekvensen att enskilda individer drabbas hårt. Detta är ytterligare ett exempel i raden på Socialdemokraternas misslyckande.

Människor som flytt Putins krig i Ukraina och som etablerat sig på Lidingö ska inte tvingas till Boden.

Den elfte september kan du rösta för ett fortsatt moderatstyre på Lidingö med fyra år till av ordning och reda på ön och även för en moderatledd regering så att det blir ordning på Sverige igen.

– Människor som flytt Ukraina ska inte bollas runt mellan kommunerna, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson Moderaterna.

– Så här kan man inte behandla människor. Tillsammans med Moderaterna i riksdagen gör vi Lidingömoderater vad vi kan, och nu måste Migrationsverket och regeringen leverera. Lidingömoderaterna är det lokala partiet med den nationella styrkan och kompetensen att få till stånd verklig förändring – oavsett fråga och oavsett nivå, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö.

Cecilia Blomberg, politisk sekreterare Moderaterna Lidingö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *