Tuggummin måste slängas i papperskorgar

Debatt23 maj 2019 kl 07.15


Tugga tuggummi är väldigt gemensamt för I-länder. Det kan exempelvis vara bra för hälsan att tugga ett tuggummi efter en kopp kaffe. Men det finns också flera saker som är mindre bra med tuggummin.

Jag tro att alla som bor i Sverige vet att det finns många tuggummin under bord och stolar. Alla har vi varit i en situation där vi måste flytta en stol. Under stolen känner man något äcklig på sin hand och vill gå tvätta den - ett tuggummi. Det händer ofta och känns lika äckligt varje gång. Ibland finns också snus under. Jag har pratat med en gammal svensk man som är 70 år. Han berättade för mig att det hände även för 50 år sedan. Många sjukdomar riskerar också att sprida när folk sätter tuggummi under borden.

På engelska kallas problemet “chewing gum pollution”. Redan 1992 infördes i Singapore förbud mot att äta och sälja tuggummi i. Singapores regering fann att många turist sätter tuggummin överallt och förstör stadens miljö.

Många svenska gillar att tugga tuggummi. Nästan alla i min klass gör det varje dag. Och jag har sett de sätter tuggummi under borden. Jag har också noterat att nästan ingen tuggummiföretag har papper i paketen som människor kan lägga tillbaka gummit efter de tuggat klart, här i Sverige. Det bidrar till att människor sätter tuggummit på på olika platser. Särskilt när det är på lektion eller i matsalen på min skola. 

Jag har därför några förslag som kanske kan hjälp:

1. Skriv en uppmaning på varje paket om att tuggummi ska slängas i papperskorgar.
2. Sälja mer tuggummi i bladform, eftersom fler konsumenter då lägger tillbaka tuggummit i pappret och sedan slänger det i papperskorgar. 

Enligt en kinesisk studie kostar det drygt tre gånger så mycket för den offentliga förvaltningen att städa bort ett tuggummi som det kostar att köpa den i affären. För att kunna minska tuggummi under bord måste alla vet det är viktigt att tuggummin kastas i papperskorgen. Av sociala, hygieniska och ekonomiska skäl. 


ZhengShu Mo
17 år, Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *