Tre trevliga budgetalternativ

Dryckesguiden30 december 2019 kl 06.03

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Januari månad lika med budgetmånad då vi har mer kvitton i plånboken än pengar, så nu blir det tre viner under 100-lappen. Alla har skruvkork!

Art.nr 2415 Masi Masianco och priset är 99 kronor. Årsmodel 2018 med en alkoholhalt på 13% och sockerhalt 3,9 g/l. Vinet kommer från Norra Italien, regionen Veneto. Två druvor, 75% Pinot Grigio och 25% Verduzzo. Efter jäsningen så lagras vinet i tre månader, Pinot Grigion i ståltank och Verduzzo i barriquer därefter 45 dagar på flaska. Masi startade sin verksamhet i slutet av 1700-talet och drivs idag av Sandro Boscaini med familj. Verduzzo har en lite fetare och rundare karaktär än Pinot Grigion och ger en bra gemensam karaktär av päron och honungsmelon. Drick vinet till en torsk som tilllagas i ugnen https://www.ica.se/recept/fisk-i-ugn-med-citron-och-graslokssas-720954/ I skrivande stund finns det 22 st buteljer i centrum.

Art.nr 7564 Gato Negro, kostar 59 kronor. En gammal trotjänare från Chile, regionen Central Valley och som funnits på bolaget sedan 1995 och nu inne på årgång 2018. 13,5% alkoholhalt och sockerhalt på dryga 3 g/l. 100% Cabernet Sauvignon som ger en karaktär av svarta vinbär, blåbär och plommon. Gato Negro ägs av Vina San Pedro som är en av de ledande vinirierna i Chile och grundades 1865 och vingården omfattar cirka 1200 hektar. Njut en fläskfilé https://www.ica.se/recept/flaskfilegryta-med-champinjoner-724256/ med den svarta katten! Ordinarie sortimentet på ön!

Art.nr 2565 Cigarra till priset av 69 kronor. Årgången är 2017, Portugal, vinregionen Lisboa, som ligger några mil norr om Lissabon. Alkoholhalten är på 13% och sockerhalten 9g/l. Två druvsorter 60% Shiraz och 40% Tinta Barocca., den sistnämnda kommer ursprungligen från Portugal och är en av fem druvor som kan ingå i potvin, den odlas numera också med stora framgångar i Sydafrikanska. Vinproducenten Casa Santos Lima är ett familjeföretag som grundades i slutet av 1800-talet och har 141 olika viner i sitt sortiment, vitt, rosé, rött, bubbel och sött. Cigarra har jäst på ståltankar och sedan lagrats i tre månader på gamla och franska barriquer (250 liter). Doften är fruktig och kryddig, smaken kryddig med inslag av mörka bär och lakrits. Kan sparas i två år om du vill! Cigarra och en kycklinggryta, https://www.landleyskok.se/recept/dragonkyckling-med-graddsas-och-ris  På vårt lokala bolag finns det över 50 buteljer.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *