Tjuvar lägger vantarna på handskfacket

Denna syn mötte en bilägare en morgon, när han skulle ta bilen till jobbet. Undvik att råka ut för det själv. Foto: Zmarta.
Lidingö26 maj 2021 kl 04.03

Den senaste tiden har nio st bilinbrott skett i Grönsta/Bo Gärde. I sex av fallen hade tjuven hittat registreringsbevis för bilen och stulit det.

Registreringsbeviset är en värdehandling som tjuven kan använda för att registrera bilen på sig själv genom att förfalska ägarens namnteckning.  

Så undviker du inbrott i bilen

Sommaren innebär inte bara högsäsong för bad och uteliv, det är också den tiden på året när flest inbrott sker i bilar.

Bilstölder har blivit ovanliga idag tack vare elektroniska stöldskydd. Bilinbrott och stölder i bil har också minskat, men drabbar fortfarande många. 2019 anmäldes 52 500 fall av inbrott i bilar i Sverige. Men det finns en del du själv kan göra för att minska inbrottsrisken.

– Ett vanligt misstag är att man lämnar stöldbegärliga saker synliga i bilen när man lämnar den. Man parkerar bilen på en undanskymd plats istället för på en upplyst plats med mycket folk i rörelse. Många förlitar sig också på den elektroniska startspärr som numera ska finnas i alla nyare bilar, men det är inte fel att komplettera med en certifierad rattkrycka som rent mekaniskt gör det mycket svårare att stjäla bilen och som försvårar stöld av t.ex. en krockkudde, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Viss bilutrustning är mer attraktiv för tjuvar. Men det finns knep för att motverka stöld. Ett sådant är att märka stöldbegärlig utrustning som fälgar och extraljus med bilens registreringsnummer så att de blir mindre lockande att stjäla. Vidare kan du kombinera ditt larm med en nivåsensor och låsmuttrar, det skyddar din bil mot stöld av hjul. Har din bil en startspärr är det omöjligt för tjuvar att starta bilens motor. Ytterligare ett tips är att märka rutorna, det försvårar försäljningen av en stulen bil.

– Inför att högsäsongen för bilinbrott nu startar har vi har tagit fram ett antal tips på hur man kan skydda bilen. Tänk alltid på att tömma bilen i samband med att du parkerar, säger Sofia Bergfors, Renault Försäkring.

Polisens tips för att undvika bilinbrott:

  • Lämna aldrig synligt gods i bilen. Även en tom väska eller kartong lockar tjuven och kan få onödiga skador och därmed kostnader på din bil.
  • Lämna inga mobiltelefoner, datorer eller andra stöldbegärliga saker kvar i bilen.
  • Ett öppet handskfack kan även visa tjuven att det inte finns något att hämta.
  • Lås alltid bilen när du lämnar den. även om du har fjärrstyrt lås bör du känner att bilen verkligen är låst.
  • Handlar du på flera ställen, se till att köpa de dyraste kapitalvarorna på slutet av din shoppingtur.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *