Tips till dig som vårfixar i trädgården

Lidingö10 april 2022 kl 04.33

Vårstäda trädgården? Du vet väl att du kan beställa hämtning av trädgårdsavfall eller lämna det i Södergarn eller Stockby i stället för att elda. Eller varför inte göra en egen kompost?

På våren är det endast tillåtet att elda mellan den 1 och 30 april, och då bara torrt trädgårdsmaterial. Väljer du istället att kompostera trädgårdsavfallet på tomten får du utmärkt jord som kan återanvändas och du förorenar inte luften.

Andra alternativ är att beställa hämtning av trädgårdsavfall eller att köra det till Södergarns kompostanläggning. Det går också bra att lämna ungefär en säck avfall på Stockby returpark.

Att dumpa trädgårdsavfall på stadens mark är inte tillåtet.

Tips för trädgårdsavfall

  • Har du mycket avfall - lämna det kostnadsfritt på Södergarns kompostanläggning.
  • Har du små mängder, cirka 1 säck, kan du lämna det på Stockby returpark.
  • Kompostera ditt trädgårdsavfall på din tomt och använd sedan mullen i trädgården. En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller, där kan du lägga allt avfall som kommer från trädgården. Tänk på att placera komposten med hänsyn och ta gärna kontakt med grannen innan du placerar en kompost vid tomtgräns.
  • Teckna ett abonnemang hos staden för hämtning av trädgårdsavfall. Då får du hem ett kärl som vi tömmer åt dig varannan vecka eller en gång i månaden under växtsäsongen. Hör av dig till kundcenter så hjälper de dig att påbörja abonnemanget. Trädgårdsavfallet hämtas under vecka 15-46.

Om du ändå vill elda

Den 1-30 april är det tillåtet att elda trädgårdsavfall i den egna trädgården. Det är bara tillåtet att bränna torrt trädgårdsavfall, inte byggmaterial som brädor eller gamla möbler av trä. Var beredd att kunna släcka elden snabbt om det skulle behövas. Tänk på att elda vid bra väderleksförhållanden och efter att ha kontrollerat brandriskprognosen med Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39. Du eldar på eget ansvar och du får inte störa dina grannar. Just nu är det avrådan från eldning i hela östra Svealand.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *