Tio kvinnor på Elfviks Gård

En av tio kvinnoporträtt, skulpterad av Peder Gowenius visas nu på Elfviks Gård utomhus.
Kultur1 augusti 2021 kl 04.09

Just nu pågår en utställning utomhus på Elfviks Gård. Konstnären heter Peder Gowenius och presenterar en annorlunda och intressant utställning med skulpturer av tio kvinnor.

Peder Gowenius och hans hustru Ulla gick ut Konstfack 1960, han på skulptur och sedan bildlärarlinjen, hon på textil. De blev tillsammans utsända till Sydafrika, för att starta konst- och hantverksutbildning i KwaZulu-Natal, redan under apartheidtiden. 

Deras mattor och textiler blev en del av starten på AfroArt, och ställdes ut på Moderna Museet 1966. De fortsatte bo och arbetade i både Leshotho och Botswana under nästintill 20 år, innan de återvände till Peders föräldragård, Gårdsby säteri, utanför Växjö. Där fortsatte Peder arbeta som bildlärare på gymnasiet och på St Sigfrids Folkhögskola fram till pension 2003. Därefter har han fortsatt eget bildarbete, men vill inte kalla sig för konstnär utan är en berättare.

På Elfviks gård ställer han ut tio kvinnoporträtt, fem från uppväxten på Gårdsby, fem från åren i södra Afrika. Om alla tio berättar han om deras liv och deras gärningar. Om utställningen säger han själv så här:

– Den här utställningen berättar om tio kvinnor som jag vill hedra. Alla är idag döda och jag hör till de få som bevarar deras minne. De var arbetande kvinnor som slet hårt för att få bröd och mat på bordet, för att deras barn skulle överleva, gå i skola och få det bättre än vad de själva haft.

– Jag anser att det finns så många bortglömda kvinnor som aldrig fått det erkännande de förtjänar. De har på ett avgörande sätt lagt grunden till våra samhällsbyggen. De gav männen trygghet och de skapade en form av balans och förnuft mot männens hybris och galenskaper. i Södra Afrika förstod jag att styrkan och framtiden finns hos kvinnorna. 

– Min utställning är ett tack till er kvinnor, ett försök att påminna oss er betydelse. I södra Afrika, i Sverige, ja överallt, står ni upp när vi män viker ner oss.

Utställningen öppnade den 31 juli och står kvar till söndagen den 15 augusti.

Sonja Korsgren

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *