Tillsammans för ett bättre välbefinnande

Linus Thörnblad och Therese Albrechtson
Lidingö18 november 2023 kl 03.29

Linus Thörnblad var en av världens bästa höjdhoppare men plötsligt försvann han från rampljuset. Företagaren Therese Albrechtson motade bort alla varningssignaler och till slut tog det stopp. Lyssna på två inspirerande föreläsningar om vägen till ett bättre mående och träffa aktörer som jobbar tillsammans för ett bättre välbefinnande.

Den 22 november bjuder Lidingö stad in till en dag där vi sätter fokus på välbefinnande. Du kan ta del av vår mässa och våra inspirerande föreläsningar. Linus och Therese, som båda upplevt psykisk ohälsa, berättar om sina respektive upplevelser och hur de har tagit sig igenom detta.

– Den här fokusdagen vänder sig till alla på Lidingö. För välbefinnande och psykisk hälsa berör oss alla. Vi vill sätta fokus på det stöd och den hjälp som finns. Alla kan göra något och tillsammans gör vi skillnad, säger Marina Florin, samordnare och strateg inom staden.

Vi måste våga prata om hur vi mår om vi vill förebygga psykisk ohälsa! – Linus Thörnblad

Vid 25 är Linus Thörnblad en av världens bästa i sin sport: höjdhopp. Plötsligt försvinner han bort från rampljuset. Detta på grund av psykisk ohälsa. Vid den här tiden saknas det förebilder. Det finns ingen idrottare som tidigare har pratat offentligt om psykisk ohälsa och ämnet är heller inget som medierna skriver om.

Tio år senare är Linus frisk. I föreläsningen berättar Linus om sin psykiska ohälsa och hur den har påverkat honom samt hur han har tagit sig igenom detta. Idag hjälper han stora organisationer, företag och viktiga instanser i vårt samhälle att prata om och bättre förstå vad psykisk ohälsa innebär.

Fuck psykisk ohälsa: vägen till bättre mående - Therese Albrechtson

Du måste sluta med medicinerna, din mage klarar det inte, så lät läkarens dom då Therese Albrechtson ännu en gång sökt akut hjälp. Länge levde hon i konstant stress jobb, ständig uppkoppling, snabbmat, oro och lite sömn. Med åren kom både fysiska och psykiska varningssignaler som hon motade bort med ännu fler mediciner. Till slut tog det stopp.

I föreläsningen blandar Therese lättsamma och roliga storys i kombination med konkreta verktyg. Utifrån vetenskap och egen erfarenhet visar hon hur du skapar en sund helhet av jobb, kost, motion, återhämtning, mental träning, självledarskap och relationer. Therese inspirerar till en positiv inställning till livet. Hon inspirerar också att tro på sig själv, se möjligheter i stället för hinder och hitta det man brinner för. Dessutom visar hon hur du går från ord till handling för ett mer välmående liv.

Båda föreläsningarna äger rum i stadshuset, Gustaf Dalén-salen, klockan 17.00–20.00. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig, det är först till kvarn som gäller.

Olika aktörer på plats i stadshuset

Passa även på att besöka mässan i stadshuset, A-hallen. Klockan 14.00–17.00 får du träffa olika representanter från staden och andra aktörer som jobbar tillsammans för ett bättre välbefinnande.

Från staden medverkar medarbetare från äldreomsorg, skuld- och budgetrådgivare, personligt ombud, elevhälsa, ungdomsmottagningen, fältkuratorer och socialpsykiatrin (Alfa, Delta och Ciceronen). Medverkar gör även Lidingö Kvinnojour, Zonta, Svenska kyrkan, Mind, Aktiv skola och räddningstjänsten (polis och brandkår). Mind och Aktiv skola bjuder även på korta föredrag.

– Kom gärna förbi och prata välbefinnande med oss. Du kan få tips på vad du kan göra för att själv må bättre och hur du kan hjälpa någon i din närhet, säger Marina.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *