Till havs med Lidingö Jolleseglare

Sport4 juli 2021 kl 04.47

Lidingö Jolleseglare – lång och intensiv vår för träningsgrupperna som avslutades med Regionkval på Lidingö               

Träningsgrupperna på Lidingö Jolleseglare började tidigt i våras, den 21a mars var det säsongsstart i blåsiga vindar och bara några få plusgrader för Optimist Röd gruppen och Laser Ungdom träningsgrupp. Med rätt kläder (torrdräkt) kunde de duktiga barnen och ungdomarna hantera vinden och kylan bra, även om det blev en del kapsejsningar.

Corona satte stopp för tävlingar under april och maj, men träning för barn utomhus var ok. Våren fortsatte därför med påskläger, både hemma på Lidingö (Lidingö Jolleseglare håller till på Bosön) och på annan ort – Oxelösund för Optimisterna och Saltsjöbaden. I påskas bjöds det på kuling, nästan storm i byarna ute på havet för Optimistjollarna i Oxelösund. Verkligen tuffa barn! Sista helgen i april blev barnen åter prövade med långa dagar till havs i Nynäshamn i kyla och i maj bjöds det på häftiga fronter till havs utanför Oxelösund.

På hemmaplan drog kvällsträningarna igång direkt efter påsk för alla grupper utom Optimist Grön som startade i maj. Nästan 50 barn plus ett antal vuxna har seglat 1 till 2 gånger i veckan på Bosön under våren. Våra träningsgrupper riktar sig till alla barn och ungdomar, från nybörjare och fortsättare i Grön Grupp, via de som börjar tävla lokalt i Blå Grupp till de som tävlar nationellt i Röd grupp. Inom vår stora Laser ungdomsgrupp är det också stor spridning, och vi försöker erbjuda utveckling och skoj segling oavsett kunskaps och ambitionsnivå.

I juni lättades restriktionerna för tävling, och redan första helgen i juni arrangerades det Rikskval i Optimist i Träslövsläge. Hela 145 barn från hela landet tävlade om landslagsplatser i VM (5 bästa), EM (5 killar och 4 tjejer) samt NM (20 killar och 20 tjejer). Från klubben deltog 6 seglare, vilket troligtvis är rekordmånga deltagare från Lidingö Jolleseglare på ett Rikskval. Träslövsläge bjöd på varmt väder och lättare vindar än flera av våra seglare hade hoppats på, de hade ju snarare övat i hårda kalla vindar under våren…

Samma helg var de lite äldre Laserungdomarna iväg och seglade en lokal Stockholms Cup kappsegling i Uppsala där klubbens Emma Wennberg tog hem segern i Laser 4.7 klassen. För de Optimistjolleseglare som var inte ville segla Rikskval på västkusten, erbjöd KSSS i Saltsjöbaden en Stockholms Cup segling där 5 deltog och klubben fick bl.a. 3e, 6e och 7e plats av 32 barn. Klubbens barn och ungdomar deltog med andra ord under samma helg i regattor i Träslövsläge, Uppsala och Saltsjöbaden.

Vårterminen avslutades helgen den 12-13e juni med att klubben arrangerade en stor Optimistjollekappsegling på hemmaplan, ett så kallat Regionkval som är ett krav för de barn som vill segla Rikskvalet nästa år. Hela 70 stycken barn deltog från hela regionen, dvs även från Linköping, Oxelösund, Västerås, Torshälla, Sigtuna etc. För att minska risken för smittspridning, så lades Stockholmsklubbarna på Bosön medan övriga klubbar i Askrikehamnen. Därmed var vi även tvungna att göra om rorsmansmöte till digitalt Zoom möte och anslagstavlan blev på internet. Att seglarna var spridda på två olika hamnar, hindrade dock oss inte från att bjuda barnen på glass efter seglingarna – de behövde svalkas i sommarvärmen. Hela 11 deltog från klubben, varav Matilda Breitung kom bäst med en 14e plats.

Samma helg seglade ett par av klubbens Laserungdomar Laser Grand Prix (en nationell regatta) i Oxelösund, bästa placering blev en 2a plats i Laser 4.7 klassen för Emma Wennberg.

Nu är sommarlägren i full gång på klubben, både för nybörjare, fortsättare samt även ett par läger för barnen och ungdomarna i våra träningsgrupper. Nästa större regatta att åka på blir JSM i Lomma i augusti.

Mer information om klubben kan fås på www.ljs.se

Text och Foto: Anders Wennberg/Lidingö Jolleförbund

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *