Tiggeriförbud införs på Lidingö

Ett femtontal åhörare följde den mer än timslånga debatten i Lidingös sessionssal. I talarstolen står Daniel Källenfors (M).
Stad & Politik30 september 2019 kl 21.179

Förslaget att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar, tiggeri, röstades igenom vid måndagens kommunfullmäktige. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 26-25.

Beslutet att förbjuda tiggeri gäller på tio platser runt om på Lidingö. Dessa platser är: Rudboda torg, Källängstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum, Högsätra (vid Willys och Max), Skärsätra torg, Breviks centrum och vid Ica i Käppala.

– Tiggeriförbud är ett vallöfte från Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna som vi nu genomfört, då många Lidingöbor ser det som ett problem. Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom. Det cementerar människor i utanförskap och gör dem sårbara för att bli utnyttjade av organiserad brottslighet. Därför beslutade vi om tiggeriförbud på tio platser på Lidingö, säger Daniel Källenfors, (M) kommunstyrelsens ordförande.

I maj fattade kommunstyrelsen beslutet att skicka ut ett förslag om tiggeriförbud på remiss till ett antal näringsidkare och till Polismyndigheten. I augusti var frågan sedan åter uppe för beslut i kommunstyrelsen. I kommunfullmäktige röstade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för ett förbud. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.

Lidingö stad

Kommentarer

 1. Frågan är komplicerad och det är svårt att ge ett rakt svar åt vare sig det ena eller andra hållet. Men om man hävdar att ett tiotal rumänska tiggare utanför matvarubutikerna skulle utgöra ett ”trygghetsproblem” medan frånvaron av lokal polisnärvaro i ett samhälle med nästan 50.000 invånare inte är just ett trygghetsproblem har man verkligen förlorat perspektiv på tillvaron. Ännu ett lågvattenmärke i lidingöpolitiken!

 2. Ja då har våra styrande politiker lyckats skämma ut Lidingö igen. Försöker man inte pressa fram orimliga löneökningar för sig själv så kan man ju alltid förfölja fattiga människor som försöker få ihop några kronor.
  Att påstå att Lidingöborna är så klena att vi inte tål se en romsk kvinna eller man utanför butiken utan att bli otrygga är väl magstarkt.
  De områden där Lidingöbor kan känna sig otrygga och där insatser bör göras är inbrott, narkotikabruk bland ungdomar, våld i hemmen.
  Vore roligt om det nästa gång Lidingö omtalas i media är för att politikerna här lyckats utföra något positivt och till nytta för oss Lidingöbor.

  1. Jag instämmer helt och hållet med Margareta. Det är sorgligt att man i en så fin kommun som Lidingö ska behöva skämmas för dess politiker.

 3. Sverigedemokraterna Lidingö vill tacka alla Lidingöbor som vid valet 2018 röstade på oss, vi gick till val på tiggeriförbud och där är vi nu. I dag vid kvällens kommunfullmäktige så röstade SD, Moderaterna, KD samt Lidingöpartiet igenom ett förbud, med röstsiffrorna 26-25. Liberalerna som idag ingår i majoriteten röstade nej till ett tiggeriförbud!

  Göran Borgenvik
  Ordförande SD Lidingö
  Vice gruppledare i kommunfullmäktige

 4. Ett mycket sorgligt beslut som visar brist på medmänsklighet. Lidingö får återigen framstå som en kommun som inte värnar om de svaga. Ett skamligt beslut. Britt-Marie Lindblad,Gåshaga

 5. Pinsamt att anföra att lidingöborna skulle känna sig hotade, men vad kan man förvänta sig av politiker som anser att en kraftig löneförhöjning automatiskt leder till bättre beslut.
  För övrigt håller jag helt med Peder Sjögreen om att beslutet är ytterligare ett rejält lågvattenmärke i lidingöpolitiken.

 6. Ulf Nilsson
  Tydligen så har inte tiggeri förbudet nått ICA Larsberg 1 oktober kl 14 30.
  Eller är det så att ICA Larsberg inte ingår i Larsbergs centrum?

 7. Ännu bättre om kommunfullmäktige även kunde ta kontakt med EU-länderna Bulgarien och Rumänien och få till nåt slags mottagande med stödinsatser när dessa migranter återvänder till sina hemländer.

 8. Tycker att tiggare borde kunna arbeta på Lidingö. Förslagsvis mot den urusla snö- och isröjningen där många av oss äldre inte vågade gå ut.
  Där behöver man inte kunna språk.
  En som höll på att ramla pga urusel isröjning.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *