Tiggeriförbud får klartecken

Foto: Mike Kiley/Pixabay
Stad & Politik17 juli 2019 kl 07.243

Stadens tiggeriförbud får godkänt av Polismyndighetens rättsavdelning. I våras beslöt kommunstyrelsen föreslå att tiggeriförbud, eller som det kallas ”passiv penninginsamling”, införs i de lokala ordningsföreskrifterna på Lidingö. Förutom flera butiksinnehavare fick även Polismyndigheten förslaget på remiss. Nu har myndighetens rättsavdelning svarat på förslaget och staden får godkänt på de regler man vill införa.

Myndigheten tycker dock att man ska förtydliga på en punkt, nämligen i de fall gatumusikanter efter genomförd ”konsert” skickar runt en burk för insamling.  Om Lidingö inte har för avsikt att införa ett generellt undantag för penninginsamling i samband med gatumusik, så bör man förtydliga vad som ska gälla. Stockholms stad har i sina ordningsföreskrifter bland annat skrivit: ”När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs tillstånd endast om gatumusikanten eller medhjälpare har för avsikt att gå runt bland publiken och samla in pengar”.

 Vellinge kommun var bland de första i landet som ville införa ett generellt tiggeriförbud, men de fick nobben av Länsstyrelsen. När Vellinge överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen fick man emellertid rätt. När domen kom i december förra året betonade domstolen att kommunen inte behövde visa att det förekommit ordningsstörningar; ett tiggeriförbud får införas även i förebyggande syfte. Det måste dock vara tydligt utformat och det får inte tillämpas över större områden än nödvändigt.

Kommentarer

  1. Visst är det sp att de som sitter där inte har det bra men det är ju idiotiskt att tro att det inte handlar om organiserad kriminalitet där de som sitter står i skuld till de sim lurade dem hit
    Tiggeri på dagen och ofta prostitution på natten

  2. Ett utmärkt och av många efterlängtat beslut. Vellinge kommun var som sagt först, sedan har Sölvesborg, Katrineholm, Eskilstuna och nu Lidingö tillkommit. Enligt SR Ekot är minst åtta kommuner till på väg att införa tiggeriförbud.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *