Tiggeriförbud är verkningslös signalpolitik

Stad & Politik29 maj 2019 kl 05.566
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Patrik Sandström
oppositionsråd Miljöpartiet

Kommentarer

  1. Äntligen! Tack för detta! Tiggeri löser inte fattigdom! Generation efter generation följer detta mönster. Barn som inte tillåts gå i skolan för att förändra sina liv, en kultur som motsätter sig arbete på många håll. Hur kan ni försvara tiggeriet som en inkomstkälla? Sälja konvaljer, stulna mobiler eller andra fridlysta saker? Låt dessa människor eller åtminstone deras barn få en möjlighet till ett annat liv. I Rumänien beklagar sig de organisationer ständigt som får pengar från staten där för att hjälpa romer, för att de inte har rätt att motta medel till de som inte befinner sig där. Så, låt dem få en chans att få hjälp i sitt hemland. Sluta gynna människohandeln! Ja, SD verkar också i Raol Wallenbergs anda och vill låta folk få en chans till ett värdigt liv och inte vara kvar i samma mönster. Lider Miljöpartiet möjligen av Münchhausen by proxy? Eller är det samvetet som glider på sniskan?

  2. Hej Irene! Vi har olika uppfattningar om vad som är att verka i Raoul Wallenbergs anda och vilka politiska beslut som långsiktigt hjälper personer som tigger. Det får vi respektera, även om vi inte gillar det. Att sjukdomsdiagnostisera andra partiers uppfattningar hör inte hemma i den politiska debatten, varken på Lidingö eller någon annanstans.

  3. Hej Patrik! Olika uppfattningar är ju en anledning till varför det finns olika partier och varför vi har demokrati. Demokrati är också folkets vilja och SD på Lidingö fick fler röster än MP. SD är inget fenomen, utan verkliga människor med lika stor rätt till demokrati som andra. Att SD i KF får rösta på vad de vill, är inte ett dugg konstigt, det får ni också. Eller vill du säga till de närmare tvåtusen Lidingöborna som röstade på SD att de inte ska ha några rättigheter. Människor ur alla samhällsskikt, de flesta skattebetalare och dessutom väldigt trevliga och välvilliga. Vill inte MP ha demokrati när partier inte röstar som ni vill? Tiggeri är ingen utväg ur fattigdom, i synnerhet inte för tiggarnas barn som i stället för att få gå i skolan och utbilda sig för möjligheter att ta sig ur fattigdom, måste de passa sina småsyskon och sköta hemmet medan föräldrarna sitter i Sverige och tigger.

    1. Hej Irene! SD får, och ska, såklart rösta på de förslag som partiet stödjer. Det har jag aldrig hävdat att de inte ska eller får. Däremot tycker jag det är olyckligt att majoriteten tar stöd av SD för att genomföra tiggeriförbud. Och det är för att jag och MP tycker att det är ett dåligt beslut och dålig politik.

  4. Ett lokalt förbud mot tiggeri löser inte problemet
    Frågan om tiggeri engagerar. Ingen av oss vill vänja oss vid eller acceptera orsakerna till att fattiga människor, på grund av utsatthet och diskriminering väljer att sitta och tigga. I mångas ögon upplevs detta provocerande eller känslomässigt utmanande. För oss Socialdemokrater är tiggeri och fattigdomens orsaker extra utmanande. I vår syn på alla människors lika värde och ett välfärdssamhälle som ska omfatta alla ingår inte den förnedrande försörjningsform som tiggeri är. Allmosor har aldrig varit och får aldrig vara ett modernt välfärdssamhälles svar på fattigdom och utsatthet. Frågan om EU-medborgares vistelse i Sverige måste vara ett nationellt ansvar. Även regler och riktlinjer som är nödvändiga att besluta om bör vara desamma i alla kommuner. Olika beslut i olika kommuner kommer ge olyckliga konsekvenser. Om tiggeri utgör störande av allmän ordning ska det vara möjligt för fastighetsägare eller företag att säga nej till tiggeri. Det finns gällande regler för att upprätthålla ordning och trygghet. EU-medlemskapet och den fria rörligheten är en frihet under ansvar. Sverige ska fortsätta kräva att varje enskilt EU-medlemsland tar ansvar för sina medborgares välfärd, utbildning och möjlighet till försörjning. Samarbetet inom EU för att bekämpa organiserad brottslighet är extremt viktigt. Det behövs kraftfulla insatser för att Sverige och länder inom Europa ska utvecklas till mer jämlika samhällen, fria från fattigdom, kränkningar och diskriminering, där tiggeriets orsaker utrotas. Lidingös tre konservativa partier har nu säkerställt stöd av SD, ett parti sprunget ur nazismen och vit maktrörelse, för att samla majoritet för att ett förslag till revidering av de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna ska sändas ut på remiss. I förslaget uttrycks en tydlig ståndpunkt för att ett lokalt förbud mot tiggeri bör införas. Vi menar att det är fel väg att gå och kan inte instämma i att införandet av ett lokalt tiggeriförbud på Lidingö skulle bidra till problemets lösning.

  5. Daniel Larsson, SD ett parti sprunget ur……Och Socialdemokraterna är ett parti sprunget ur….? Tvångssteriliseringar, rasbiologiska institutet, m.m. Dömd kvinno- och barnmisshandlare på fullmäktigelistan. SD har och är intensiva i sitt arbete att få bort medlemmar med antisemitiska och rasistiska åsikter. Är S lika nitiska med det? Svar nej, ni försöker bara dölja det. Om S inte ser förändringar och förbättringar är det väl bättre att ni upphör med politik, då det mesta handlar om det. Sluta kasta sten och se framåt!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *