”Vi ser ljust på framtiden”

Paula Wiklund driver med sin man Betsy Sandberg choklad.
Näringsliv18 december 2020 kl 05.571

Tema OMSTART: Betsy Sandberg choklad

Familjen Wiklund driver idag det anrika chokladföretaget Betsy Sandberg choklad som etablerades på Lidingö redan 1926. Paula och Jan Wiklund har tidigare drivit NK´s Bröd & Konfektyr i 27 år, men när NK skulle bygga om hela livsmedelsavdelningen och införa ett nytt koncept bestämde de sig för att hoppa av.

– Vi har alltid tyckt att Betsy Sandberg Choklad i Östermalms Saluhall är en trevlig butik och frågade den tidigare ägaren om vi kunde få köpa verksamheten, som just stod i begrepp att sälja. Affären blev ett faktum och innefattade även själva ”chokladtillverkningen” och butiken på Odenvägen i Lidingö Centrum.

– Den 5 mars 2020 öppnade vi butiken i den nyrenoverade saluhallen på Östermalmstorg med pompa och ståt och butiken på Lidingö där vi även har tillverkningen är kvar som tidigare, berättar Paula.

– Vårt sortiment har över 36 olika sorter av handgjorda chokladpraliner, med de bästa råvarorna, inga konserveringsmedel och chokladen betarkats som färskvara. Pralinernas smaker och innehåll har växlat över tiden och på senare år är kokos-, hallon och lakritstryffel storsäljare. Många pralinsorter har dock funnit med sedan början och vi har alla gamla recept kvar. Nästan all vår choklad är och har alltid varit gluten- och laktosfri och vi har även vegansk choklad till glädje för många.

– Betsy Sandberg Choklad blev en mindre verksamhet än den vi haft tidigare, men roligare och det gäller att ta tillvara på företagets anrika historia och hantverkstraditioner. Dessutom har det blivit ett härligt familjeföretag, då både jag och Jan jobbar tillsammans i bolaget. Vår son Lukas är ansvarig för tillverkningen och även butikschef på Lidingö butiken och våra övriga tre barn går in och jobbar och hjälper till där det behövs, parallellt som de studerar.

– Corona slog till veckan efter att vi öppnat butiken i Östermalmshallen och det blev tvärstopp i försäljningen - det var chockartat säger Paula. Men efter en tid när folk började jobba hemma ville man ha något gott att festa på nu när man inte kunde resa och dessutom kom påsken och försäljningen ökade rejält. Vi packade praliner och körde hem både påskägg och chokladaskar som aldrig förr. Detsamma gällde under hela sommaren och det har rullat på bra. Sommarens stora hit var också vår hemgjorda glass ”Gelato” som säljs i ½ liters förpackningar och produceras i 15 olika smaker.

– För oss börjar julen redan i november men nu kom pandemin tillbaka med full kraft och man blir ju lite orolig hur det ska gå. Julen är vårt viktigaste försäljningsperiod, men vi hoppas på det bästa och vi har anslutit oss till Näringslivsbilen här på Lidingö som kör hem gratis till alla hushåll. Vi har ett speciellt julsortiment med en fin julkalender och ”Guldasken” som är full med de härligaste chokladpraliner. Självklart har vi också våra egentillverkade marsipangrisar i olika storlekar.

– Vi ser ljust på framtiden och intresset för kvalitetchoklad har ökat, speciellt bland den yngre generationen. Det är roligt att få föra denna fina chokladtillverkningstradition vidare, utveckla nya smaker och jobba tillsammans med hela familjen, avslutar Paula.

Läs mer på : www.betsysandberg.se

Kommentarer

  1. Såå mysigt att ni tar hand om Betsys och mormor Hervors skapelse. Det värmer i hjärtat och vi ser fram emot ett RIKTIGT bra nytt år och så småningom ett 100årsjubileum! Glada julhälsningar Marianne Lindkvist

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *