Tårta eller företagsdöd?

F
Debatt8 maj 2023 kl 03.341


När vi på Företagarna släpper rapporten Välfärdsskaparna brukar vi bjuda på tårtor där vi låter varje tårta symbolisera hur stor del av skattepengarna som kommer från olika samhällssektorer. Bitarna äts med god aptit, men liksom våra tårtkalas tas ofta skattepengarna från Sveriges småföretag för givet.

I goda tider kan det kanske ursäktas, men här och nu behöver Sverige och Sala ett gott företagsklimat och politiker som förstår situationen företagen befinner sig i.

I Lidingö kommun bidrog småföretagen och deras anställda med närmare 3,3 miljarder kronor till den kommunala välfärden förra året. Det motsvarar 34 procent av kommunens totala skatteintäkter. Jobben som skapas i småföretag genererar inte bara lön till anställda utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten. Skatteintäkter som bland annat används till att bygga och underhålla allt från gator och parker till skolor och idrottsanläggningar.

Det finns i dag gott om politiskt beslutade hinder som hämmar företagarnas jobb- och välfärdsskapande. Företagarfientliga lagar, skatter och byråkrati kan sätta käppar i hjulet på de mest orimliga sätt eftersom politiker ofta inte satt sig in i vilka konsekvenser deras beslut får. 

”Låt dem äta tårta” sa kanske eller kanske inte Marie Antoinette. Vad vi vet är att kommunernas egna små Marie Antoinettes tar småföretagens tårtbitar för givet, utan att ge tillbaka i form av rätt förutsättningar för företagens fortsatta växande. Företagen behöver förutsägbara villkor som underlättar och stödjer incitamenten för företagande. Bara genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa, och det behövs om kommunerna vill att det ska finnas några tårtbitar kvar för kommunerna att njuta av.

Thomas Byström
Regionchef, Företagarna Stockholms län

Kommentarer

  1. Om man nu ska hålla på och massproducera artiklar får man se till att korrekturläsa ordentligt. Vad har ”Sala” med Lidingö att göra? Verkar också vara Salas siffror i artikeln. I varje fall uppgick Lidingös skatteintäkter och statsbidrag till mindre än 3 miljarder 2021.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *