Ta bort trängselskatten under Coronakrisen

Debatt27 maj 2020 kl 06.462

Trängselskatten i Stockholm försvårar och fördyrar för vårdpersonal och andra med samhällskritiska uppgifter, som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, att ta sig till och från sitt arbete på ett säkert sätt. Regeringen behöver agera och ta bort trängselskatten för att säkerställa att detta inte motverkar arbetet med att minska smittspridningen i Stockholmsområdet. Det är inte läge att upprätthålla symbolpolitik som bestraffar Lidingöborna.

Trängselskatten i allmänhet och betalstationen i Ropsten i synnerhet har varit en omdebatterad fråga i många år. Vi menar att kollektivtrafiken hämmats av att det kostar att släppa av Lidingöbor i Ropsten och att placeringen av betalstationen är orättvis mot Lidingöborna. Regeringen har dessvärre slagit dövörat till och lyssnar inte på de invändningar som vi har haft.

Nu under Coronakrisen har frågan kring trängselskatten på nytt blivit aktuell i och med att Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt för att minska smittspridningen och samtidigt arbetar många Lidingöbor på andra ställen i Stockholmsområdet med samhällskritiska arbeten. Det är inte rimligt att straffbeskatta Lidingöbor som väljer att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen genom att ta bilen till sitt arbete. Därför behöver regeringen agera och ta bort trängselskatten i Stockholm under tiden som Coronakrisen pågår.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort det smärtsamt tydligt att de vill ha trängselskatt i Stockholm, trots Lidingömajoritetens protester. Nu under Coronapandemin måste regeringen inse att det finns viktigare saker på spel än symbolpolitik. Låt oss sluta straffbeskatta vårdpersonal och andra samhällskritiska roller genom att ta bort trängselskatten.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö
Birgitta Sköld (LP), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för Omsorgs- och socialnämnden
Amelie Tarschys Ingre (L), kommunalråd och ordförande för Utbildningsnämnden
Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd och ordförande för Teknik- och fastighetsnämnden

Kommentarer

  1. Betalstationens placering i Ropsten är fullständigt oförståelig om man ser till samhällsnyttan.

    Det är nästan som att den är placerad för att generera maximalt med pengar snarare än att uppmana folk till att nyttja lokaltrafiken…

  2. Det är nog tyvärr så, att de ser mer till intäkterna än till samhällsnyttan. Vi som arbetar skift med tuffa tider då det inte går bussar heller, är helt beroende av bilen. Dessutom är vi i de yrken som är oumbärliga för samhällsnyttan och inte kan jobba hemifrån, helt beroende av att ta bilen eftersom vi inte ska utsätta oss för risken att smittas, mer än absolut nödvändigt. Så, bort med trängselskatten nu, det är helt avgörande för att vi får behålla de som behövs för allmänhetens skull. Vi ska inte behöva ”böta” för att vi tar ansvar. Sorgligt att det röstades ner av de andra i riksdagen.
    Styrelsen för SD Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *