Svanberg (M) redovisar sin ekonomi

Filip Svanberg, överst på en av Moderaternas lista.
Stad & Politik28 februari 2022 kl 04.12

Inför Lidingömoderaternas nomineringsstämma skickade partistyrelsen ut ett internt brev till sina medlemmar när det stod klart att det finns två kandidater till posten som kommunstyrelsens ordförande (KSO). I medlemsbrevet informerades om att nomineringskommitténs förslag till första plats på valsedeln, Filip Svanberg, inte hade deklarerat någon förvärvsinkomst eller inkomst av kapital under åren 2010 till 2017. Svanberg har också förekommit hos Kronofogden vid flera tillfällen.

Vidmoderaternas dialogmöte som ordnades några dagar innan själva nomineringsstämman, fick medlemmarna tillfälle att fråga ut de båda kandidaterna där Svanbergs bakgrund tilldrog sig den största uppmärksamheten. Filip Svanberg började med att ta upp det mail som skickats ut till medlemmarna där uppgifter om hans ekonomi förekommit.

– Den här nivån av granskning av mig hade jag inte föreställt mig när jag tackade ja till nomineringskommitténs förfrågan om att stå först på deras valsedel, sa han.

När det var dags för medlemmarna att ställa frågor, var en av de första frågorna till Filip Svanberg: Hur kan man leva utan intäkter och vara en 0-skattebetalare?

– Från 2010 till idag har jag haft privilegiet att kunna leva på sparkapital och förvaltade, ärvda medel, sa Filip Svanberg. Jag hade möjligheten att förverkliga en dröm om att starta ett företag och samtidigt ta hand om barnen när min hustru arbetade fulltid. Gällande mitt företag; som start-up har jag valt att inte ta ut någon lön utan låta pengarna vara kvar i företaget.

Filip Svanbergs ärende hos Kronofogden förklarade han med att det var gamla ärenden

– Det gäller gallrade uppgifter från Kronofogdens mikrofilmsarkiv upp till 34 år bakåt i tiden då jag var 18 år. Huvuddelen rör parkeringsavgifter och fordonsavgifter som blivit betalda efter förfallodatum. Jag har vid fyra tillfällen, 2001, 2002, 2003 och 2004 betalat in skatt några dagar för sent. Inget av ärendena ledde till någon dom eller indrivning. Jag har tre återkallade ärenden från SJ och från Telia. Jag ringde till UC häromdagen och fick till min förvåning höra att mitt företag har tre betalningsanmärkningar rörande obetalda fakturor från Ekonomibyrån. Efter samtal med myndigheten och min revisor är en begäran om rättelse på gång, sa Filip Svanberg.

När Lidingö Nyheter kontrollerade med Kronofogdemyndigheten så uppger myndigheten att Svanberg de senaste fem åren inte förekommit i skuldregistret. I januari 2019 gick ett parkeringsärende till tingsrätten där Filip Svanberg fick rätt. I november 2020 hamnade ett ärende i tingsrätten rörande en dubbelfakturering från ett byggbolag. Då försäkringsbolaget hade betalat fakturan, drogs ärendet tillbaka från tingsrätten.

På Filip Svanbergs LinkedIn har stått att han har en Bachelor of Economy and Science (Bsc). När Lidingö Nyheter ringer till Svanberg och frågar om hans examen, så säger han att han inte tagit ut någon sådan.

– Det vill jag verkligen inte vilseleda någon med. Jag har inte plockat ut någon examen, däremot jag har sagt till nomineringskommittén att jag pluggat ekonomi i Uppsala, säger han.

Han har nu korrigerat sin LinkedIn-profil.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *