Strategiska beslut vid regionmästerskapen på Askrikefjärden

Lidingö28 juni 2023 kl 03.18

Under den gångna helgen var det dags för regionens optimistseglare att göra upp i det första av två regionmästerskapen vid Bosön, Lidingö. Askrikefjärden bjöd på strålande sol och sjöbris från öst. William Drakenberg från hemmaklubben på Lidingö visade hur avgörande strategi och erfarenhet är vid segling när han tog hem silverpokalen. På tredje plats kom Ruben Rooth också hemmahörande från Lidingö.

Under helgen samlades hela 52 seglare för att göra upp om den prestigefyllda titeln regionmästare. Lördagen inleddes med viss väntan på mer stabila vindar vid hamnplan på Bosön vid Lidingö Jolleseglare. Alla segel trimmas noggrant av barn och ungdomar. Mattermosar packas och rorsmansmöte med viktig information om alltifrån säkerhet och genomförande hålls vid Bosöns hamn.

Vid 11-tiden kom vindarna från öst in på Askrikefjärden och ett pärlband av optimister inresta från hela regionen länsade ut mot Storholmen för helgens seglingar på stor bana. Fyra race genomfördes under lördagen samt två under söndagen. ”Att segla och anordna regattor här i innerskärgården innebär ofta mycket vindvrid och stora vindskiften vilket kräver mycket koncentration hos både funktionärer, banläggare såväl som för barnen och ungdomarna som ska klara av att strategiskt välja den bästa kryssbogen och lära sig läsa av vindarna för att runda först vid märket, förklarar tävlingsledare Anders Wennberg. ”Segling är strategi och taktik på hög nivå och man behöver nöta många timmar av segling och trim under lång tid innan allt sitter”, säger Anders.

Under helgens seglingar deltog hela 13 ungdomar, tjejer som killar från den egna hemmaklubben, coachade av klubbens egna ungdomsledare. Efter den första dagen låg sex seglare från Lidingö på topp tio i resultatlistan och totalt efter helgens alla race stod sex seglare från Lidingö på prispallen. Didrik Dahlberg, 12 år från KSSS - Saltsjöbaden vann överlägset helgens Regionmästerskap och seglade in tre spikar och två andra platser. På tredje plats hittar vi Lidingö-seglaren Ruben Rooth.

KVALIFICERING TILL EM och NM

William Drakenberg.

William Drakenberg från Lidingö är nu 15 år och seglar sitt sista år i klassen - optimist han har under våren kvalat in till Team Sweden och kommer att representera Sverige på Europeiska mästerskapen i sommar i Grekland. Hans klubbvänner, Arvid Sandström, Ruben Rooth och Adam Laurin har även de lyckats att kvala till Nordiska Mästerskapen som i sommar seglas i Lettland. ”Vår klubb har vuxit mycket de senaste åren, det är glädjande att se hur våra ungdomar utvecklas, inspireras och inspirerar andra att välja segling. Resultatmässigt var regionmästerskapet en stor framgång för våra duktiga seglare som alla gjorde fantastiska prestationer här och under våren”, berättar Anders Wennberg som också är kappseglingsansvarig för Lidingö Jolleseglare. Lidingö Jolleseglare har även ungdomar som seglar Ilca - Laser på EM- och VM-nivå och hela tiden försöker vi att sprida information och välkomna nya seglare till vår fina träningsmiljö på Lidingö och glädjen att segla tillsammans vid kvällssolen på Bosön, berättar Anders.

EN KRÄVANDE OCH ROLIG SPORT

William Drakenberg slutade på en andra plats efter helgens race. ”Jag har ganska hög press på mig själv och laddar nu för fullt inför EM i Grekland. Varje träning, varje race, varje lokal eller nationell regatta räknas. Jag sätter upp strategier för hur jag ska segla och fokuserar enormt mycket under alla träningar och lyssnar in och analyserar vad de olika coacherna säger till mig”, förklarar William.

Under helgen var vindarna lätta vilket gör det oerhört utmanande och svårt för en lång kille som William att bemästra de yngre och hungriga adepterna som snabbt tar in på länsseglingen i medvinden. ”Då är jag med min vikt chanslös mot mindre och yngre seglare, men med min erfarenhet och taktisk segling kommer jag väldigt långt”, säger William.

William har seglat för Lidingö sedan han var 7 år gammal i grön nybörjargrupp därefter tog han liten paus och började segla mer på allvar först när han var 13 år. Han har tränat för Lidingö men också för KSSS för att maximera tiden på vattnet. Under vintern förra året seglade han utanför sitt hem ute på Elfvik för att öva in och finjustera sin teknik. Ibland är det pinande kallt men det gäller att öva och nöta på sjön. Det går även att lära sig mycket genom att läsa och studera filmer. William är noggrann med skolarbetet och säkerställer att han kan ta ledigt från skolan för att kunna åka på träningar och seglingar internationellt. Han har erfarenhet av att segla på vatten i bland annat Spanien, Italien, Polen och USA - Bahamas men han berättar att han gillar att segla på Askrikefjärden på Bosön. ”Det är svårt och vridit här på hemmaklubben. Vinden kan snabbt skifta vilket gör att jag har blivit duktig på att hantera strategi och taktik samt att läsa av sjön och vinden”, berättar William med ett leende. Segling handlar om tålamod förklarar han, man måste orka med och nöta många långa timmar i kyla på vattnet eller att försöka hitta teknik för lättare vindar. För den som vill ta sig långt i segling så gäller det verkligen att ta tillvara på alla träningstillfällen som ges.

Mikaela Lassarp

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *