Stort schack-intresse på ön

Foto: Pexels
Lidingö20 juli 2023 kl 03.263

Under sommaren har frågan om det finns en lokal schackklubb lyfts på Lidingö anslagstavla på Facebook flera gånger. Intresset ökar och flera ur lokalbefolkningen är positiva till idén.

På 30-talet hade Lidingö Sportklubb schackverksamhet, men som lades ned 1939. Sedan dess verkar det inte funnits någon öppen mötesplats att spela schack på. Hersby Gymnasium har vid några tillfällen anordnat tävlingar, men utöver små skolschackklubbar, som sedan lagts ned, har det inte funnits någon offentlig klubb att gå med i.

En av dem intresserade var David Narva. Han skriver ett inlägg i gruppen och erbjuder både privat- och gruppträning i det strategiska spelet. Vad han inte visste var att reaktionerna skulle bli så stora. Närmare 300 personer gillade inlägget och kommentarerna flödade in.

David Narva, Foto: Privat

Narva har själv vunnit Skol-SM och bland annat representerat Sverige i ungdoms-EM. Han nämner att han inte tävlar längre, men att han gärna skulle vilja ta upp sporten ordentligt igen. Han studerar och jobbar samtidigt och trots detta vill han undervisa i schack på sin lediga tid.

– Jag tycker det är genuint kul. Sen blir det en härlig kontrast till övriga vardagen att kunna spela och lära ut, säger han.

Flera vill delta

Men David är långt ifrån ensam om att vilja uttöka schackverksamheten på ön. Anna Ortler tog även hon saken i egna händer och letade möjligheter till öppna träningstillfällen. Det visade sig att det finns möjlighet att starta en klubb via Lidingö Sportklubb.

Ortler spelade även hon schack4an när hon var yngre, men har sedan dess inte spelat så mycket. Men hon vill ändå se större engagemang kring aktiviteten och samlade ihop likasinnade människor för att se om det gick att få ihop en klubb. Evenemanget som hon startade upp den 12 juni gick mycket bra. Människor i alla olika åldrar skrev upp sina intressen.

– Det ser positivt ut! Förhoppningsvis kanske vi kan komma igång med en klubb redan nu i september, säger Ortler.

Tillsammans ska Ortler, Narva och andra engagerade försöka återuppliva den klubb som varit i Lidingö Sportklubbs skugga i 84 år.

Vill du vara med och starta upp klubben? Hör av er till:
Anna Ortler: anna_ortler@yahoo.se
David Narva: david.narva@outlook.com

Kommentarer

  1. Vad roligt! Finns väl inte mycket kvar av LSK annat än handbollen. Gammal nog att minnas Lidingö GIK : )

  2. Föreningslivstanken har gått förlorad i och med att vi alla sluter oss i alltmer slutna celler.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *