Störande måsar på Näset

Måsar och trutar i Ystads hamn. Foto: Jonn Leffmann 
Lidingö27 augusti 2019 kl 08.10

Tidningen Hem & Hyra berättar om störande måsar i ett hyreshus på Näset. Tidningen berättar att skränande måsar har väckt hyresgäster i ottan under flera år. En morgonpigg äldre dam misstänks ha matat fåglarna från balkongen. "Om matandet inte upphör gör jag en polisanmälan", säger hyresvärden Georg Zetterberg.

Han har försökt att få stopp på fågelmatandet i flera år. Senaste tiden har flera hyresgäster från grannfastigheterna hört av sig till honom med klagomål om skränandet från måsarna som flockas vid balkongen och väcker dem tidigt om morgnarna.

– Matningen har skett tidigt på morgonen, vid fyratiden och då har alla runt omkring vaknat av att det är ett jäkla liv. Det väcker alltså inte bara hyresgästerna i huset, utan även de som bor intill, säger Georg Zetterberg som äger tre fastigheter på Näset på Lidingö.

En äldre kvinna misstänks vara den som ligger bakom balkongmatandet.

– Vi har vittnen som sett henne mata måsarna tidigt på morgonen, säger Georg Zetterberg. Måsarna skitar ner och innebär en sanitär olägenhet, vi kan inte ha det så här längre.

I sommar har han satt upp lappar i fastigheten och gett den misstänkt fågelmatande hyresgästen ett brev där han förklarar att matandet måste upphöra, annars görs en polisanmälan.

En av de störda grannarna har anmält måsmatandet till miljö- och stadsbyggnadskontoret. Eva Jansson, miljö- hälsoskyddsinspektör i Lidingö stad, säger att ärendet är under beredning.

– Klagomål som rör fågelmatning är svåra. Det är svårt att bevisa och svårt att avgöra när det blir en olägenhet. En del kanske har matat småfåglar och dragit till sig måsar. De flesta som matar fåglar gör det inte av illvilja, man kanske känner med djuren, säger hon.

Problemet finns över hela Sverige. Hallands Nyheter rapporterar om att måsarna är väldigt störande i Varberg. Från Örebro kommer liknande rapporter. I Malmö har irriterade hyresgäster föreslagit skyddsjakt på måsar.

Källor: Hem & Hyra, Aftonbladet, Hallands Nyheter


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *