Stora skillnader i vaccinationsgrad på Lidingö

Lidingö23 september 2021 kl 14.284

Det finns betydande skillnader i hur många som vaccinerat sig i Lidingö kommun.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Massvaccinationsfasen går mot sitt slut och för regionerna gäller det att nå ut till de ännu ovaccinerade. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram siffror på en ny, mer detaljerad geografisk nivå. Med hjälp av dem ska regionerna kunna rikta sina insatser för att höja täckningen, vilket regeringen också avsatte 40 miljoner kronor till förra veckan.

Folkhälsomyndighetens nya data delar in Lidingö kommun i 26 områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Brevik-Käppala-Gåshaga, Elfvik-Duvholmen-Stora Höggarn och Bo-Ruboda-Bosön, där 92 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti. Det kan jämföras med delar av Brevik-Käppala-Gåshaga där 70 procent tagit en dos. Här är det med andra ord hela tre av tio som går ovaccinerade.

Vaccinationsgraden i de minst vaccinerade områdena i Lidingö kommun är bland de lägsta i hela landet.

Stora skillnader innebär risk

Tittar man på hela riket har de lågvaccinerade områden ofta större andel invånare med utländska bakgrund. Det verkar också finnas samband mellan vaccinationsgrad och socioekonomiska faktorer som inkomst.

Att vaccinationstäckningen skiljer sig åt gör att smittan kan orsaka utbrott i de mindre vaccinerade områdena, säger Tom Britton.

– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger han.

– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procents, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga.

Ungefär en tredjedel av Lidingöborna bor i områden där fler än 90 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos i slutet av augusti.

Exakt hur stor andel av befolkningen som behöver vara immun för förhindra stora utbrott råder det olika uppfattning om. Olika forskare gör olika bedömningar, men siffrorna börjar vid 70-80 procent – ibland ännu högre.

Vaccinationsgrad i Stockholm län

Minst vaccinerade
Kommun Andel som fått första dosen i minst vaccinerade området Andel som fått första dosen i mest vaccinerade området
Stockholm 38 % 95 %
Botkyrka 44 % 87 %
Södertälje 45 % 87 %
Järfälla 46 % 89 %
Huddinge 47 % 90 %
Haninge 48 % 88 %
Sigtuna 50 % 88 %
Nacka 52 % 92 %
Sundbyberg 52 % 87 %
Sollentuna 52 % 94 %
Mest vaccinerade    
KommunAndel som fått första dosen i minst vaccinerade området Andel som fått första dosen i mest vaccinerade området
Vaxholm 82 % 95 %
Nykvarn 79 % 87 %
Danderyd 77 % 93 %
Täby 75 % 95 %
Norrtälje 73 % 91 %
Österåker 72 % 92 %
Vallentuna 72 % 90 %
Ekerö 72 % 91 %
Värmdö 71 % 90 %
Lidingö 70 % 92 %

Tabellen visar de tio lägsta vaccinationsgraderna och de tio högsta i Stockholms län. Lidingö ligger på tionde plats av de kommuner som har mest vaccinerade i det minst vaccinerade området.

Kommentarer

    1. Titta på kartan. De har delat Brevik, Käppala och Killinge i två delar, där ena halvan har 70% vaccinerade och andra halvan 90%. Men det står 92% och det verkar bara vara en del av Gåshaga. Märkligt.

  1. Se här en vacker illustration av vilka bostadsområden som motsätter sig de experimentella genterapierna. I förlängningen kommer den totalitära staten, också på detaljnivå, att kartlägga vilka som kör dieselbil, reser på semester och äter kött. Därefter kan man införa poängsystemet som skiljer de samarbetsvilliga från de obstinata.

    1. Situationen på alla områden i Sverige och Världen skrämmer och tankarna går till Bibelns förutsägelser om de yttersta tiderna. Läs Matteus 24:5-12 och
      Uppenbarelseboken 13:16-17. Corona, klimatkris, rovdrift, slöseri, elkris, digitalisering, flyktingkris, laglöshet, familjeupplösning, sexualisering, och egoism är ingredienser som hotar hela vår tillvaro. Det är klart att alla som kan borde vaccinera sig men den samlade bilden av hur människornas frihet beskärs skrämmer. Om vi levde efter 10 Guds bud skulle jorden vara det paradis som var avsikten.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *