Stora framgångar på kappseglingsbanorna

Emma Wennberg i Laser.
Sport18 juni 2022 kl 04.51

Några i klubben började att träna redan i januari hemma på Bosön. Långt innan vårvärmen kom på allvar seglade allt fler av klubbens ungdomar, både hemma och borta på läger under sport- och påsklov. Under påsken var ett stort gäng i Garda i Italien, där världens största ungdomsregatta äger rum med nästan 1 100 deltagare i optimist och 300 ungdomar som seglar Laser. Flera seglare från klubben var också på läger och deltog i regatta i Göteborg under påsken.

Duktiga coacher och tränare, samt tidig säsongsstart, har verkligen givit resultat. Under vårens två så kallade Rikskvalshelger, har 138 Optimistjolleseglare från hela landet tävlat om platser i 5 platser i VM- laget, sju platser i EM-laget och 40 platser (20 tjejer och 20 killar) i NM- laget. För att få kvala till VM och EM måste man vara född mellan 2007 och 2009 och till NM mellan 2007 och 2010. Hela 13 barn från klubben var med och seglade Rikskvalet.

Parallellt med Rikskvalet arrangerades även Coming Stars som är för de yngre och där var en seglare från klubben med.

 Calle Norman, rorsman är Emma Jonsson.

Förhållandena var tidvis svåra under Rikskvalshelgerna, först i Kullavik på västkusten i maj och nu nationaldagshelgen i Oxelösund, med mestadels lätta vindar och skvalpiga vågor. I sådana förhållanden är det svårt att hålla fart i båten och viktigt att hitta fri ostörd vind, vindbyar och vindvrid. Sista dagen i Oxelösund bjöd på hårdare vindar och över 1 m höga vågor, till glädje för vissa av seglarna.

Flera av klubbens seglare lyckades prestera riktigt bra trots svåra förhållanden. William Drakenberg kom 11:a på Riksrankingen och knep en EM-plats. William var dessutom näst bästa pojke i EM-laget vilket gjorde att han kvalade till Lag-EM, en speciell tävling där 2 pojkar och 2 flickor från varje land tävlar mot varandra och där det mer handlar om att störa bort seglare i motståndarlaget än att försöka att själv vara först i mål. EM går i Sönderborg i Danmark i sommar och Lag-EM går på Lago di Ledro i Italien.

Optimistseglare från vänster: Lova Leringe, Alice Preisler, Arvid Sandström, William Drakenberg och Matilda Breitung. Foto: Anders Wennberg.

Hela fyra seglare från klubben kvalificerade sig till NM i Helsingfors, Finland. Lidingö Jolleseglare representeras då av Lova Leringe, Matilda Breitung, Alice Preisler och Arvid Sandström. Därmed har också fem seglare från Lidingö Jolleseglare kvalat till Optimist Team Sweden, och får därmed bära de åtråvärda landslagsflytvästarna. Klubben är oerhört stolt över framgångarna, vi har tidigare år bara haft någon enstaka seglare i Team Sweden.

De lite äldre ungdomarna har också tävlat om platser till Ungdoms-VM (2022 Youth Sailing World Championships), för ungdomar födda mellan 2004–2010. Ungdoms-VM är nästan som ett ”mini-OS” med bara en seglare från varje land i respektive klass – ILCA 6 (Laser Radial) tjej, ILCA 6 kille, 29er killar, 29er tjejer, Nacra 15 mixed och iQ-Foil (en foilande vindsurfingbräda). Seglarna bor på ett campus tillsammans med andra seglare från hela världen och tas om hand av coacherna – föräldrarna får hålla sig borta. Klubben är mycket stolt att Emma Wennberg tog platsen för ILCA 6 tjej och Carl Norman som kommer att segla Nacra. Carl Norman och Emma Wennberg inte bara seglar på Lidingö Jolleseglare, utan är även uppskattade tränare för Optimist Blå-gruppen med yngre barn som är klubbens framtidshopp. Emma kommer även segla VM i ILCA 4 (Laser 4.7) i Portugal i augusti. Det är däremot ett öppet mästerskap där alla kan ställa upp och som man inte behöver kvala till.

Vi önskar våra unga seglare lycka till på sommarens internationella mästerskap! Innan dess blir det Junior-SM 18–20 juni i Västerås där 23 (!) seglare representerar klubben, både i Optimist- och Laser-klassen. Det gör Lidingö Jolleseglare till en av Sveriges största ungdomskappseglingsklubbar efter KSSS.

Glada seglarhälsningar
önskar styrelsen i Lidingö Jolleseglare

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *