Stoppa matsvinnet i svenska skolor

Debatt24 maj 2019 kl 11.171

Jag tycker att det är dåligt att kasta bort mat. Elever kastar ofta bort skolmat som de inte tycker om eller har tagit för mycket av. Det verkar vara vanligt på de flesta skolor i Sverige, även i min skola på Lidingö.

Jag har intervjuat restaurangchefen i vårt skolkök. Enligt hen slänger elever bort mängder med mat. Det är mat som slängs från kök, matsal och avskrap från tallrikarna. Totalt är det ungefär 60 kilo som slängs per dag, vilket blir nästan 2000 kilo på en termin.  Det som slängs är mest köttbullar, hamburgare, tacos och pasta. Det är lite förvånande då detta är maträtter som ungdomar ofta gillar. Däremot äts mycket vegetarisk och fisk. “Magen blir kanske fortare mätt än ögat”, som vi säger på mitt modersmål pashto. 

Exemplet ovan gäller dock bara för min skola. Slår vi ihop alla Sveriges förskolor och skolor, då blir det oerhörda mängder mat som slängs per dag.

Det finns människor i världen som svälter då de är för fattiga för att köpa mat, eller på grund av dålig skördar i länderna de bor i. Så är det i landet som jag kommer i från, Afghanistan. I Afghanistan får man inte mat i skolorna, istället tar man med sig mat hemifrån eller så köper man något på marknaden nära skolan om man har råd. Likaså i vårt grannland Norge får man inte lagad mat i skolan, där får eleverna bara smörgås till lunch som man tar med sig själv. I många andra länder i Europa ser det likadant ut. I Frankrike serveras skolmat, men eleverna får betala. Svenska barn och ungdomar bör tänka på detta när de slänger mat.

Behovet av att minimera matsvinn har även engagerat den kända svenska kocken Paul Svensson. Han har till och med ett TV-program om detta, vilket visar att frågan är viktig även för folk med insikt i den svenska kockvärlden.

Jag tror att det blir mindre svinn när personalen server maten och elever inte kan ta hur mycket de vill, eller när man som i Frankrike tar betalt för maten. Viktigast är dock att alla vi som går i skolan tänker på att inte slänga mat. 

Mirwais Khan
20 år, Lidingö

Kommentarer

  1. Mycket bra artikel av dej Mirwais Khan som är 20 år ! Att så mycket skolmat kastas på välbärgade Lidingö förstärker dock misstanken att medvetenheten behöver stärkas. Greta Thunbergs framsteg imponerar och inspirerar. Jag har tagit upp detta i min debattartikel ”Hur ärliga är Lidingöborna i klimatkampen ?”
    Vi gamlingar är uppväxta med kristna levnadsregler som innebar att det var närmast synd att kasta mat. Därför är det svårt att se och förstå slöseriet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *