Stölderna av takboxar ökar

Lidingö7 februari 2020 kl 06.34

Ytterligare en takbox stals natten till fredag förra veckan på Fågelsträcket i Bo. Historiskt sett är det mycket stölder av takboxar i januari–mars samt oktober–december då man ofta packar och sätter på takboxen redan på kvällen innan man åker iväg. 

Totalt har 26 stölder av takboxar skett på Lidingö under 2019 och fram till idag. Merparten av brotten sker nattetid på garageuppfarten. Sticklinge är särskilt utsatt för takboxstölder då hälften av alla stölder skett där.

På Safelands hemsida berättar man att de drabbade bilarna ofta står på uppfarter och avlägsna parkeringar, men även vid köpcentrum.  Stölderna av takboxar är ett trendbrott. Tjuvar har på senaste åren fokuserat på objekt som är mindre till storlek och som då enklare går att avyttra eller föra ut ur Sverige.

Tillverkarna av takboxar har haft fokus på att skydda innehållet, inte själva boxan. De flesta takboxar har dålig låsanordning och det är relativt enkelt att stjäla en takbox. 

Många takboxar, på grund av sin storlek, stannar sannolikt kvar i Sverige och säljs på begagnatmarknaden. Om du skulle få ett erbjudande att köpa en nyare takbox för ett märkligt lågt pris bör du kontakta Polisen. Som många vet är Polisen hårt belastad och lägger många ärenden på hög, men för “trendbrottslighet” som denna, finns det ofta ett större intresse.

Det går att skydda sig och minska riskerna. En lämplig åtgärd är att ta bort takboxen på bilen då den inte används. Det är också olämpligt att förvara boxen i olåst garage.

Stöldmärkning är effektivt för att skydda ägodelar. Det reducerar värdet på andrahandsmarknaden och gör det även möjligt att spåra en stulen takbox till den rättfärdige ägaren. Nuförtiden används märkning som ISR (en sorts gravyr) och MärkDNA.

Eftersom själva märkningen i princip är osynlig rekommenderas att du även sätter på stöldskyddsdekalerna.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *