Steglits – en livskraftig fågel

Natur14 juli 2022 kl 03.21

Denna bild blev inskickad till oss på redaktionen nu i veckan. Fågeln kallas Steglits och har under de senare åren blivit vanligare att se hemma i trädgården eller ute i naturen.

Steglitsen är en mycket färggrann liten fågel som tillhör släktet finkar. Fågeln finns över stora delar av världen. Framför allt i Norra Afrika, Europa och Asien. Därför delas även Steglitsen upp i Västlig eller Östlig Steglits. Fågeln förekommer här i Sverige oftast i södra eller mellersta delarna av landet. Den kommer hit under våren och beger sig till varmare länder under oktober och november. Vissa väljer att stanna kvar under vintern.

Under de senaste tio åren har fågelns närvaro ökat i Sverige med ca 200%. Vilket gör fågeln till relativt vanlig, även om man inte alltid ser den så ofta. Internationella naturvårdsunionen IUCN bedömer inte att det i nuläget finns något hot mot Steglits, även om det är en mycket populär burfågel som fortfarande fångas illegalt i Nordafrika.

Trots den illegala fångsten av fågeln, tros det finnas ca 30-40 miljoner par som häckar runt om i världen. Den västliga varianten minskar i antal, men bedöms av Svenska Artdatabanken att vara en livskraftig fågel.

Har du bilder på ovanliga eller sällsynta djur och växter? Skicka in de till oss på redaktionen!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *