Starkvaror från Italien

Dryckesguiden28 januari 2021 kl 05.52

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Grappa är en italiensk sprit destillerad av pressrester från vindruvor. Framförallt förknippad med ursprung från de norra delarna av landet. I många andra vinproducerande länder tillverkas sprit av rester från vinframställningen, i Frankrike heter samma destillat Marc. Sägnen säger att det var under romartiden och i staden Bassano del Grappa (nordväst om Venedig) som den första grappan destillerades. Råvaran som bränns är pressrester från vinframställningen, det vill säga druvskal, kärnor och till del även stjälkar. En grappapanna kan ha olika form men utseendet är ofta helt annat jämfört med pannor för whisky eller cognac. Destillatören plockar ut spriten mellan 65 och 85 vol. procent alkohol. Därefter kommer styrkan på grappan reduceras ned med destillerat- eller avmineraliserat vatten till mellan 37,5 (minimum) till max 60 vol. procent alkohol. Vissa tillverkare lagrar därefter grappan på ekfat några månader. Grappa dricker man efter maten som en digestif gärna tillsammans med en espresso.

Art.nr 319 Montresor Grappa Bianca kostar 289 kronor. Drycken har en alkoholhalt på 40 % och sockerhalten är 8 g/l. Giacomo Montresor är idag en av de mest respekterade vinproducenterna i Veneto. Från sin bas i staden Montresor (döpt efter familjen) vid Gardasjöns södra strand har de kanske blivit allra mest kända för det vita vinet Bianco di Custoza. Familjens egen vingård, där man odlar druvor till just Bianco di Custoza, heter Fattoria de Cavalcaselle, och på pressresterna härifrån gör man grappan med samma namn. Firman grundades 1892. Doften är stor och ren med inslag av russin och halm. Smaken är druvig och fruktig. Finns i centrum!

Art.nr 347 Masi Mezzanella Grappa di Amarone kostar 429 kronor. Alkoholhalten är på 50 % och en blandning av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet. Idag omfattar Masi sjutton v ingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har även odlingar i Bardolino och Soave. Man producerar också vin åt ett antal odlare som äger berömda vingårdar. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini eller Mr Amarone som han brukar kallas. Doften är druvig med fatkaraktär, honung och kryddor. Smaken är len och varm med inslag av kryddor och vanilj. Prova gärna tillsammans med en bit mörk choklad. Ligger i beställningssortimentet och värd att beställas.

Art.nr 305 Cleopatra Grappa Prosecco Oro kostar 249 kronor. Här har vi en alkoholhalt på 38 % och sockerhalt på 11 g/l. Druvan är Glera som är synonym för druvan Prosecco. Destillationstraditionen startades av Titta Poli  1898 som egentligen tillverkade stråhattar men vars sanna passion var grappa. Han byggde en liten olaglig destillationsapparat som han monterade på en kärra med vilken han åkte runt hos vin-bönderna och destillerade deras pressrester. Hans son Giobatta övertog sin fars passion och byggde ett destilleri genom att bygga om ett lokomotivs ångmaskin. Han var för övrigt mycket öppen för moderna uppfinningar och var den första personen på flera mils omkrets som ägde en bil och hans telefonnummer var 2 (nr 1 tillhörde det lokala telefoniföretaget). 

Hans son Tony tog över verksamheten och utvecklade och förbättrade destillationen ytterligare. Han byggde ny destillationsanläggning vilken är den som fortfarande används av hans son Jacopo Poli som i dag driver företaget. Den grundläggande idén hos familjen Poli är att bara använda helt färska pressrester, de körs direkt från vinpressen till destilleriet och destilleras omedelbart. De vintillverkare som anlitas som leverantörer är noga utvalda. 

Genom att direkt destillera pressresterna erhåller man en mycket aromatisk grappa helt utan oxiderade toner. Destillationen sker med traditionell ångdestillering. Den antika destillations-anläggningen är tillverkad i koppar och är en av få i sitt slag i Italien. Destillation sker endast under druvskördeperioden från mitten av september till början av november. Här har vi en frisk Grappa med aromer av blommor, persika, banan och toner av vanilj från ekfaten. Beställ och njut!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *