Stärk entreprenörskap hos unga

Debatt27 oktober 2021 kl 04.54

Entreprenörskap och företagsamhet skapar ett rikt samhälle där våra gemensamma tillgångar ökar! Därför menar vi i Lidingöcentern att det är extra viktigt att ge ungdomar fler möjligheter att utveckla sitt entreprenörskap. Vi har därför lagt ett förslag i fullmäktige om att införa sommarlovsentreprenörer på ön.

Stora delar av Stockholms län har redan olika typer av sommarlovs-entreprenörer. Dessutom med goda resultat där exempelvis över 98 procent av deltagarna i Rookie startups verksamhet skulle rekommendera programmet till en vän och 93 procent upplevde ökade entreprenöriella förmågor så som mod, kreativitet, problemlösning och samarbetsförmåga.

Att stärka entreprenörskap hos unga på ön är viktigt för att få fram framtidens företagare, låta individer växa och utvecklas samt skapa mervärde i lokalsamhället. Med sommarlovsentreprenörer får ungdomar träna på att driva företag och dessutom en första rad i CV:et. Lidingöcentern vill gynna företagsamhet i samhället.

Det finns dels program där ungdomar är anställda av staden under 2–4 veckor och ska, genom socialt entreprenörskap, ta fram lösningsförslag på problem i lokalsamhället. Dels finns program där ungdomar själva startar företag under sommaren där de, med handledning, får prova på att själva skapa sin egen lön.

Detta blir givetvis än bättre om det kan göras i samverkan med det lokala näringslivet. Centerpartiet föreslår ett pilotprojekt under sommaren 2022. Här kan man ansluta till redan upparbetade verksamheter som finns i länet med antingen sommarlovsentreprenörer eller socialt entreprenörskap.

Vi hoppas att majoriteten ser chansen att ge ungdomar i kommunen möjlighet att utvecklas i sitt entreprenörskap under sommaren, och att därmed ytterligare stärka företagsamheten på ön.

Patrik Buddgård (C),
Rebecka Öberg (C),
Tor von Sydow (C),
Fredrik Wesslund (C),
Lotta Morger (C)
Fullmäktigeledamöter

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *