Stafett-SM i friidrott: 1 guld, 2 silver och 1 brons till Lidingö

På bilden de tre guldtjejerna: Nike Isaksson, Victoria Psilander och Estelle Strand. Foto. Janne Åkerblom
Sport16 september 2020 kl 06.36

I helgen som gick avgjordes stafett-SM på Slottsskogsvallen i Göteborg.

IFK Lidingö ställde upp med fyra ungdoms-/juniorlag och alla lagen tog medalj.

Under lördagen tog P15-laget silver på 3x800m och F17-laget brons i svensk stafett/1000m. Medaljregnet fortsatte på söndagen då först P19-laget tog silver på 3x800 m och en dryg timme senare blev det guld för tjejerna i F17 3x800m. 

Lördag: På sista sträckan i finalen i den svenska stafetten för F17 närmade sig Nike Isaksson de framförvarande lagen decimeter för decimeter. Åt MAI som seglade iväg långt före de andra fanns inget att göra, men femteplatsen skulle nog kunna förbättras. Om inte de andra lagens sistasträckastjejer hade väldigt mycket krafter kvar. 

Det skulle bli grymt spännande. För Nike segade ikapp och in på upploppet var hon fyra, snart trea och tio meter från mål var hon tvåa. Fast då fann Bromma nya krafter och även IFK Göteborg grävde djupt i viljebrunnen och fällde sig bra. Så var kom då Lidingö? Var vi två, trea eller fyra?

Nike själv – som sprang sin 400m-sträcka på en tid kring 56 blankt – var osäker. Lagkamraterna var osäkra. Vi andra som var där var minst lika osäkra. Och i väntan på målfotot kom det många tårar. Tänk att missa medalj när man var tvåa så nära mållinjen.

Men så kom beskedet. IFK Lidingö tog brons, hundradelen före IFK Göteborg. Bromma fick silvret. Fast säg den lycka som varar för evigt. IFK Göteborg lämnade in en protest och ansåg att målfotoavläsningen var fel och så fick de rätt. Men inte mer än att de båda IFK-klubbarna till slut delade bronsmedaljen! Bara fem hundradelar från silvret.

I laget sprang i tur och ordning Tyra Tunander Cedrenius, Edda Chin Nygårds, Estelle Strand och Nike Isaksson. Tiden – 2:18.28 – är till och med åtta tiondelar bättre än vad IFK-laget son sprang på i stafett-SM förra året hade, och som även då tog brons ´.

Silver till P15-laget på 3x800m
Spännande var det också i yngsta killklassen 3x800m där Nicklas Östlund på förstasträckan gjorde precis som det var tänkt. Anvisningarna från coachen löd: ”Gör ditt eget lopp, förivra dig inte, släpp iväg dem som du tycker springer för fort, spring två jämna varv och ta ikapp de andra på slutet. Du får gärna vinna första sträckan.”

Och det var precis vad han gjorde.

Leonardo Garavini tog emot pinnen i ledning, en ledning som han först drygade ut innan Danderyds Lucas Törnström närmade sig med 200m kvar. Mitt i sista kurvan var han i kapp och förbi och Leo kunde växla som tvåa.

Sista sträckan förvaltades väl av Luca Gränzer som på slutet närmade sig Lucas Törnströms tvillingbror Victor Törnström. Till slut fattade det ändå 3,5 sekunder till den allra ädlaste medaljen. Men silvret var stensäkert.

Så facit från den första dagen blev ett silver och ett brons.

På söndagen vann F17-laget i Svensk stafett ett delat brons. I dag tog IFK Lidingös F17-lag guld på 3x800m. Första sträckans Victoria Psilander kunde lämna över pinnen som tvåa precis i ryggen på ledande Uppsala. Estelle Strand följde lätt med, men Hammarby hämtade snabbt in ett trettiotal meter, sprang om och kunde vinna sträckan. I sista växeln ledde Hammarby stort och därefter var det jämnt mellan Mölndal och Lidingö. Hammarby var dock snabbt infångade och det såg ut att stå mellan Lidingö och Mölndal. Men från mitten av sista kurvan och in i mål var det bara ett lag som gällde och det var IFK Lidingö. Nike Isaksson kunde ohotat föra pinnen i mål som segrande lag. GULD!

Silver till P19-laget på 3x800m
Dryga timmen tidigare hade P19-laget också varit på medaljjakt. Förstasträckans Robin Isaksson blev lite överraskande sträcksegrare på tid precis under två minuter och kunde ge Jacob Klinth ett litet försprång. Jacob utökade först mot de flesta lagen innan Mölndal jagade men kom aldrig inte riktigt ikapp. Julius Mördrup hade ett par meters ledning och drog hårt. Trots att Julle sprang en dryg halvsekund snabbare än någonsin tidigare på 800m kunde han inte riktigt svara på Mölndals slutman. Men vilken succé ändå – SILVER!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *