Stadshuset kryllade av modersmål

Entrehallen i Lidingö stadshus var full av utställnikng och barns om har modersmålsundervisning.
Lidingö24 februari 2020 kl 06.23

På torsdag var det Modersmålsdagen. Det uppmärksammades i Stadshusets entréhall där Lidingös modersmålselever visade upp sina arbeten i en utställning.

Det finns 550 elever som kommer från 29 olika språkområden som läser modersmål på Lidingö . Många av dem var på plats i stadshuset.

Eleverna ställde ut sina alster på stora skärmar och som bildspel. Lärarna visade också upp läromedel från olika länder vid respektive språkbord. Allt till blandad folkmusik. Utställningen fortsätter hela sportlovsveckan.

– Vi har en mångårig tradition av att fira Modersmålsdagen, säger Charlotte Dahlström, biträdande enhetschef på Enheten för integration och flerspråkighet. Och i år gör vi på det här sättet i år i vårt nya Stadshus.

Eleverna har arbetat med två teman: ”Lidingö i mina ögon” och FN:s barnkonvention. Det har blivit många olika uttryck. Somliga har översatt en artikel ur barnkonventionen till sitt eget språk, andra har valt ut platser på Lidingö som betyder mycket för dem.

– Goda kunskaper i både svenska och modersmål är viktiga nycklar för bra resultat i skolan, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande utbildningsnämnden. Dessutom bidrar det till möjligheten att kunna kommunicera med släktingar som inte talar svenska.

Modersmålsdagen instiftades av Unesco 1999 för att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva på sitt modersmål.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *