Sommarvärden om uppväxten på Lidingö

Jacob Hård är sommarpratare i morgon. Foto: Mattias Ahlm
Lidingö23 juli 2021 kl 05.15

Jacob Hård har i mer än 30 år ledsagat tittarna genom stora och små idrottshändelser på tvskärmen, och vann förra året Stora Journalistpriset. I morgon hörs hans röst i ett något annorlunda format, när han debuterar som sommarvärd i P1. Jacob kommer i sitt program att berätta om några särskilt minnesvärda händelser från sitt långa yrkesverksamma liv och sitt sportintresse, som faktiskt började gro på Lidingö.

Jacob Hård är född i Danderyd men uppvuxen på Lidingö. Familjen bodde först i Baggeby och flyttade sen till Bo gärde, där Jacob kom att förbli tills han flyttade hemifrån i tjugoårsåldern. 

– Min uppväxt var väldigt bra på många sätt och Lidingö var en mycket fin plats att vara barn på. Närheten till naturen och lugnet är det som gör Lidingö till en så härligt plats, det finns en frihet i det. 

Sporten var alltid närvarande i Jacobs uppväxt, tillsammans med sina vänner tränade han handboll och spelade fotboll i det egna fotbollslaget. Som tolvåring började han träna friidrott i IFK Lidingö.

– Vallen har varit en viktigt plats i min ungdom, där har jag tillbringat oerhört mycket tid. 

Jacob kom att bli en lovande 800-meterslöpare med ett personbästa på 1 minut och 54 sekunder. Under ungdomsåren i IFK Lidingö deltog han i många tävlingar runt om i Stockholm, och förstås det årliga distriktsmästerskapet där han tävlade för Lidingö. Han har även vunnit flera guld i Svenska Dagbladsstafetten.

I tonåren tog Jacob en paus från friidrotten men återupptog den sedan i tjugoårsåldern och återvände då tillbaka till IFK Lidingö och olika ledaruppdrag. Han var under en tid även skribent och redaktör för IFK klubbtidning Oss emellan, där han skrev olika porträtt och reportage om idrottare och evenemang. 

– Det var ett naturligt steg för mig eftersom jag redan hade jobbat journalistiskt, fanns det något sätt jag kunde hjälpa till i klubben på så var detta ett bra sådant. 

Det var efter att Jacob tillbringat ett år med att göra lumpen som han börjat känna att journalistik nog var något han ville prova på. Han var redan sportintresserad och kunnig inom ämnet och tyckte därför att sportjournalistik var en bra ände att börja i. Sedan dess har han kommit att bli en folkkär sportjournalist som i många år hållit tittarna sällskap i Vasaloppet, och 2020 belönades med Lukas Bonniers Stora Journalistpris. 

Veckan innan inspelningen av sommar har varit hektiskt med sändningar från junior-EM i friidrott, och lämpligt nog börjar OS samma dag som Jacobs sommarprat sänds. Jacob berättar att han burit med sig det han tänkt säga i sitt program en längre period, men att han främst jobbat med sitt manus under senare tid. Han känner sig nervös inför sändningen, men tycker också att det ska bli väldigt roligt.

– Programmet kommer bygga på serie minnen där jag återvänder till betydelsefulla händelser i min karriär, hur saker förändras men någonstans i kärnan förblir det samma –  Hur många fantastiska människor och historier finns bakom sporten. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *