Snigelmördardagen på lördag

Lidingö11 juni 2021 kl 04.452

På lördag är det "Snigelmördardagen", även om det inte annonseras särskilt stort i media, men tanken är att alla om har trädgård eller kolonilott ska ut och rensa/döda så mycket Spanska skogssniglar som möjligt, för att på sikt få bort beståndet.

Här lite info som vi hämtat från stick.se: Under tidig vår när temperaturen går över 4 plusgrader kommer övervintrade mördarsniglar fram, generellt samtidigt som vitsipporna blommar. Mördarsniglarägg kläcks sedan under perioden juli–oktober.

För att få bort mördarsniglarna (eller i alla fall reducera dem kraftigt) krävs att man är aktiv både vår, sommar och höst.

  1. Bekämpa mördarsniglar på våren – då är populationen begränsad och ungsniglarna har inte kommit igång med att lägga ägg.
  2. Under sommaren bör du kontinuerligt bekämpa sniglarna, speciellt om det är en fuktig sommar.
  3. På hösten är det lämpligt att göra ett sista krafttag med bekämpningen just innan sniglarna går under jord för vintern (kring oktober) – målsättningen är att reducera antalet sniglar som övervintrar och kommer fram för att lägga ägg nästa vår.

Så bekämpar du mördarsniglar

När mördarsniglar väl etablerat sig på en plats är de mycket svåra att bli av med. En rimlig målsättning är att hålla beståndet på en sådan låg nivå så att man inte störs och ens trädgård inte förstörs. Följande bekämpning rekommenderar vi:

  1. Snigelmedel/Mördarsnigelgift: För mördarsniglarna giftiga medel, exempelvis järnfosfat, som inte påverkar andra djur. Dessa finns också snigelmedel/ järnfosfat i granulatform som är fuktbeständigt och klarar regn bättre.
  2. Nematoder: En ny möjlighet att effektivt bekämpa mördarsniglar helt biologiskt. Mikroskopiska maskar som infekterar och dödar sniglarna, ofarligt för andra organismer och 100% eko. Nemaslug heter produkten som innehåller nematoden mot sniglar. Läs mer här om hur nematoder mot mördarsniglar fungerar.
  3. Barriärer: En barriär med exempelvis koppartejp runt favoritväxter eller rabatter är ett effektiv skydd. Det finns också pofessionella barriärer för att skydda större odlingar såsom mineralgranulat. Det går också att använda kalk, aska eller sågspån, dock ska man vara lite försiktig och se om växtligheten tar skada.
  4. Övrigt: Det finns en del relaterade produkter som kan underlätta ytterligare, exempelvis snigelfällor eller Snigelbaren som skyddar snigelmedel mot andra djur, samt snigelplockare och elektriska snigeldödare så att själva plockande och dödande blir enklare. Du kan också göra enkla fällor, till exempel genom att lägga ut ett stort blad, en bilmatta eller gammal dörrmatta. Sniglar samlas då där och det blir enklare att samla upp dem. Läs mer om hur du gör en egen snigelfälla med saker du redan har hemma.

Så vet du att det är en mördarsnigel
Mördarsnigeln blir 7-15 cm lång, har andningshål på främre delen av manteln (som gälarna på en fisk) och har oftast en mörkt brunröd färg. Tyvärr är det ganska lätt att förväxla mördarsniglar med vanliga svenska skogssniglar. Det finns några tydliga karaktäristiska som tillsammans ger dig svar:
1. Färg: Mördarsnigeln har oftast en mörkt brunröd färg med en ljusare röd kjol längst ned. Tyvärr kan färgen variera och det finns både svart och röd skogssnigel som man lätt kan ta miste på.
2. Antal: Om det finns flera individer/sniglar kring samma plats är det en tydlig indikation på att det rör sig om mördarsnigeln, men hittar du få kan det också bero på att snigeln inte hunnit etablera sig ännu. Är det så att mördarsnigeln just har etablerat sig så har du bäst chans att bli av med den så vi rekommenderar inte att vänta och se.
3. Slem: Mördarsniglar utsöndrar avsevärt mycket mer slem än andra skogssniglar, dessutom ett som är klibbigare och svårare att få bort än andra sniglars, detta då slemmet absorberar vatten.
4. Storlek: Mördarsnigeln är generellt större än andra sniglar - om snigeln är mer än 7 cm utsträckt så tyder det på att det är en mördarsnigel.
5. Andningshål: Om andningshålen sitter långt fram på manteln (istället för långt bak mot svansen) är det stor sannolikhet att det är en mördarsnigel.

Källa: stick.se

Kommentarer

  1. Gräv ner glasburkar i landet och fyll upp dem med öl 🍺 Jo, du läste rätt. Sniglarna vandrar som lämmelflockar och avlider behagligt sörplande. Miljövänligt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *