Skyll inte skjutningarna på Lidingö stad, Morgan Johansson!

Debatt9 juni 2022 kl 04.324

Lidingö är än så länge en trygg oas i ett alltmer kriminellt Sverige. Det finns i dag inget annat EU-land där en så stor del av invånarna dör av gängskjutningar som i Sverige. I år är det fler dödsskjutningar hittills än någonsin tidigare. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hem själva efter fotbollsträningen utan följer med så att inget ska hända på vägen hem. Tjejer och kvinnor är rädda för att röra sig ute ensamma på kvällen. Och många invånare är nu dessutom fångade i landsarrest på grund av att det inte går att förnya passet förrän någon gång nästa år. Och den ansvariga ministern Morgan Johansson (S) fortsätter att skylla ifrån sig. Nu senast på kommunerna.

”Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör”, menar Johansson. Men det är inte Lidingös fel att första lediga tid för att förnya passet i Stockholms län är i januari. Det är inte Lidingös fel att det varit 47 skjutningar i Polisregion Stockholm hittills i år, varav 13 med dödlig utgång. Det är inte Lidingös fel att antalet poliser per invånare nu är lägre än när Beatrice Ask var justitieminister. Eller att tre av fyra gängmord förblir ouppklarade. Det är inte Lidingös fel att det inte finns en fungerande nationell avhopparverksamhet på plats.

Ända sedan polisskylten togs ner på Lidingö har Lidingömoderaterna kämpat för att få fler poliser till ön. Som enda kommun i Sverige har Lidingö i närmare två års tid vägrat att skriva på en samverkansöverenskommelse med polisen där dedikerade områdespoliser till Lidingö saknats. Detta eftersom vi vet att just lokala poliser med en god personkännedom och en stark lokal förankring är det som krävs för att kunna förebygga och lösa brott. Samtliga nio partier på Lidingö, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna, har stått eniga bakom kravet. Det är unikt.

Vi krävde två områdespoliser med geografiskt ansvar för Lidingö. Nu får vi fyra.

Lidingöborna betalar full skatt och har rätt till full polistäckning, men det krävdes ett samfällt och orubbligt ställningstagande från alla Lidingös partier för att vårt krav till slut skulle hörsammas och Lidingö tilldelas de poliser som ön behöver och har rätt att kräva.

Att justitieminister Morgan Johansson (S) försöker skylla ifrån sig och lägga ansvaret för den ökande kriminaliteten i Sverige på kommunerna är illa nog, men han förhindrar oss dessutom i praktiken att vidta de åtgärder som vi skulle kunna och vill vidta om bara tillåtelse gavs, som exempelvis att sätta upp trygghetskameror där vi anser att det är nödvändigt.

Det är Morgan Johansson, som i dagarna kritiserades av riksdagens konstitutionsutskott för sina lögner om att fler gängmedlemmar nu hoppar av, som bär det yttersta ansvaret för rättsväsendets misslyckanden.

Och angående Morgan Johanssons så kallade ”stora satsningar” som han påstår sig genomföra: Regeringen skjuter bara till två miljoner kronor till polisen i vårbudgeten. Det räcker inte ens för att ersätta de polisbilar som förstördes under vårens upplopp. Moderaterna däremot satsar en halv miljard extra på att stärka polisen – inte minst för att de ska kunna skaffa sig vattenkanoner, kroppskameror och komma till rätta med den akuta passkrisen.

Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson, som med endast en rösts marginal räddades kvar av Centerpartiet och en politisk vilde på den yttersta vänsterkanten, Amineh Kakabaveh, och som av statsminister Magdalena Andersson (S) tillåts hålla svensk säkerhetspolitik som gisslan för kurdiska intressen. Socialdemokraternas eftergifter till Kakabaveh äventyrar Sveriges Nato-ansökan. Det är djupt omdömeslöst och ytterligare ett exempel på att Socialdemokraterna och Centerpartiet sätter makten och det egna partiet framför landets bästa.

Därutöver försöker Socialdemokraterna och Centerpartiet sätta demokratin på undantag genom att göra gällande att oppositionen nu inte ska få kritisera regeringen med de demokratiska verktyg som finns. Men misstroendehot, misstroendeomröstningar, att fälla propositioner och att rikta tillkännagivanden är alla legitima instrument för att påverka politiken i ett parlamentariskt system. Sverige har en demokrati som är djupt förankrad, står stadigt och som kan och ska utövas även i tider av oro och krig. Det har skett många gånger förut och under olika regeringar. Det är så vår demokrati ska fungera.

Demokrati bygger på att oppositionen får driva opposition. Därför är det en omöjlig tanke att Moderaterna skulle ställa in all politisk debatt.

För Lidingömoderaterna är det tydligt att Socialdemokraterna och Centerpartiet har gjort tillräcklig skada för landet. Lidingö ska förbli tryggt och vi måste göra Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt. Bara så kan vi få ordning på Sverige.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö

Kommentarer

  1. Kommunstyrelsens ordförande saltar KU:s kritik väsentligt. Vad Morgan gjorde var att säga ”80 avhopp” i Malmö istället för ”80 avhopparärenden”, mer ett slarvfel. Hur många som de facto hoppat av gängkriminaliteten i Malmö av dessa är okänt, vilket KU konstaterar i sitt yttrande.

  2. Om sann demokrati visas genom en stark opposition kanske Källenfors & Co skulle prova att gå i opposition på Lidingö. Ön skulle må bra av det.

    1. Håller helt med! Moderaterna på Lidingö för en alldeles för passiv politik på viktiga områden: klimat, välfärd, moderna trafiksatsningar, främjande av ett mer livskraftigt Lidingö.

  3. Det som framförs här ovan av Moderaterna handlar bl.a. om Kakabave, Morgan Johansson, NATO-ansökan, statsministern, kurdiska intressen etc. Man känner igen ordvalet, som nästan helt tycks hämtat direkt från partiledaren Kristersson och/eller valmanifestet.
    Men vi som bor på denna fina ö vill höra och prata om vår stad inför kommunalvalet – inte om rikspolitik. Lidingöpartiet uppfattas som ett borgerligt parti, som lägger fokus och all sin kraft på Lidingö utan att förmedla politisk retorik från ett moderparti på riksnivå, som inte styrs av organisationer utanför Lidingö vid upprättande av kandidater till kommunalvalet, i korthet, ett lokalt parti. Det framstår därmed som ett relevant och viktigt alternativ i det kommande kommunalvalet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *