”Skriva är min livlina på äldre dagar”

Kultur19 januari 2019 kl 07.17

Inger Grimlund har skrivit 114 kåserier till Lidingösidan. Nu har de kommit ut i en bok. Redan dagarna före jul satt Inger i Akademibokhandeln och signerade de första pinfärska exemplaren som kommit från tryckeriet dagen innan. Men inte nog med det, vid 88 års ålder har hon startat en blogg.

– Så fantastiskt, underbart, ofattbart roligt att få skriva helt fritt, vilt och glatt om allt som händer en gammal tant, utbrister Inger förtjust. Varje dag för fram till slutet, det vet ju alla, men just därför är varje dag värdefull och spännande.

Skrivandet håller Inger igång. På Hiertagården i hennes lägenhet har hon en fullt inredd arbetsplats med dator och allt och en strålande utsikt över Värtan och Gärdet.

– Ja, jag hoppas att den äldre generationen förstår att det finns mycket roligt i omvärlden att ta tag i, säger Inger. Bara man får vara frisk! Något sånär i alla fall.

Ingers karriär är innehållsrik: Lanthushållsskola i Värmland, bondmora på Gotland, Poppius Journalistskola, fackredaktör på Allt i hemmet, Damernas Värld, Svensk Damtidning. Startade tidningen Gourmet och samarbetade med fotografer från bland annat Kamerabild.

Som journalist på Svensk Damtidning skrev hon en artikelserie om kända personers matlagning, Stjärnor vid spisen, vilken senare blev en bok. 1980 startade hon tillsammans med Christine Samuelson och Sven "Nito" Neander tidningen Gourmet på Saxon och Lindströms förlag.

1977 arrangerade Inger för första gången i Sverige SM i ostronöppning. 1997 grundande hon föreningen Låt måltiden blomma. Föreningen Låt måltiden blomma bildade "Måltidens dag" 1998. Dagen infaller alltid tredje torsdagen i oktober månad.
I egna bokförlaget Mammas Matstudio har hon gett ut ett flertal böcker.

Ingers alla kåserier på Lidingösidan är mycket spännande och roliga att läsa. Hon skriver lätt och personligt, roligt och inspirerande. Och som sagt, i bokform finns de nu, mycket lättillgängliga. Det är den perfekta boken för den som vill läsa ett kapitel varje kväll, oberoende av varandra. Eller som presentbok, till någon som bor på Lidingö. Det finns så många ämnen att det finns minst ett som passar alla. Eller 100 som passar många.

– Kombinationen förr och nu är en oemotståndlig historia, säger Inger. Den vill jag gärna värna om, inspirera både unga och oss äldre att tala med varandra. Vad händer i dag – och kommer du ihåg? Visst har vi minnen, värda att ta fram i ljuset.

Ingers bok finns att köpa på Akademibokhandeln i Lidingö Centrum och på Lidingö Saluhall, dit Inger låtit leverera en kartong med böcker att sälja. Snart finns den på Lidingö Museum, Högberga Gård och andra platser på Lidingö. Du kan också beställa den här genom Lidingö Nyheter.

– Jag brukar säga: ensam är jag ingenting, men tillsammans med andra kan jag fixa det mesta. Att jobba i team är inspirerande. Det är därför väldigt viktigt med Lidingö Nyheter. Viktigt inte bara för mig, utan för alla som har lust att hänga med på resan Lidingö Runt!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *