SKÖNA FISKAR OCH STUKADE MAKARONER

Kåserier7 maj 2022 kl 04.13

Den som studerar en matsedel slås ibland av den fantasi som läggs ned på att beskriva vad en rätt kan innehålla och som matgäst drar man ibland ofrivilligt på munnen. Eller vad sägs om ’en fiskgryta med sköna fiskar’. Men hur skulle en meny annars skrivas om inte fantasin fick flöda fritt?! Så kör på bara ni som skriver matsedlar.

Vem har inte våndats någon gång över en matsedel på ett främmande språk. Då kommer kanske vanligt kroppsspråk till pass när det gäller att beskriva bläckfiskar och sköna fiskar i allmänhet. Det är ju inte heller alla som behärskar köksfranska. Då kan härliga dofter från köksregionerna hjälpa den som är i valet och kvalet med en meny på double-Dutch i handen.

Barn och mat är ett kapitel för sig. När mitt barnbarn skulle börja pröva på vanlig mat satte han på bromsen. Det var bara Gröt som gällde när inte nappflaskan fanns att tillgå. Men Gröt Gröt Gröt hur länge skulle Gröt-preferensen få fortsätta?! Föräldrarna var rådvilla men fick då rådet ”Vill han ha gröt så ge honom gröt”. Men idag skulle det nog låta annorlunda om man satte fram en tallrik gröt åt honom. Han kanske inte ens minns hur förtjust han var i gröt? Men så fort barn börjar förskolan så får dom lära sig vad som är väsentligt här i livet och föräldrar får hänga med så gott det går. Första gången barnbarnet serverades champinjoner hemma så tittade han bara lite avvaktande på tallriken. Så kom frågan ”Är det här flugsvamp?” Så mycket hade han lärt sig på dagis att det finns något som heter flugsvamp och den kan man inte äta. Att det sedan råkade vara den enda svampsort han hade lagt på minnet är en annan historia.
En dag när barnet var hemma från dagis med förkylning så frågade hans far vad han ville ha till lunch. Och då svarande den snuvige treåringen som vid det här laget helt hade övergett sina grötpreferenser ”Stukade makaroner”!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *